Projectomschrijving

Endoscopische versus chirurgische stapsgewijze benadering in patiënten met geïnfecteerde pancreas necrose: TENSION, een gerandomiseerde multicenter studie

Aanleiding
Acute pancreatitis is een ernstige ontsteking van de alvleesklier waarbij alvleesklierweefsel kan afsterven (necrose). Er kan een bacteriële infectie optreden van deze necrose. Dit verhoogt het risico op complicaties en sterfte.

Onderzoek
De huidige behandeling is een chirurgische stapsgewijze benadering waarbij via de buikwand eerst een drain wordt geplaatst en de necrose later met een kijkoperatie verwijderd wordt. Deze behandeling gaat gepaard met een risico op complicaties. Een nieuwe en naar verwachting minder ingrijpende behandeling, is de endoscopische stapsgewijze benadering. De patiënt wordt hierbij inwendig via de maag behandeld. Narcose is niet nodig en de buikwand blijft intact. Dit vermindert de kans op complicaties en daarmee ook de opnameduur en kosten.
 
Resultaten
De TENSION studie onderzoekt welke behandelstrategie, de endoscopische of chirurgische benadering het best is, met als doel de genezingskans van deze patiënten te verbeteren.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website