Projectomschrijving

Door het grote aandeel ouderen in de Nederlandse bevolking en de verwachte groei van deze groep de komende jaren zal de diagnose lumbale kanaalstenose steeds vaker worden gesteld. Bij deze aandoening is er een vernauwing in het lendenwervelkanaal, wat lage rugpijn en uitstralende pijn naar de benen veroorzakt. Hoewel er verschillende geaccepteerde behandelingen zijn, is er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor deze behandelingen en is vooral de werkzaamheid van deze behandelingen onvoldoende vergeleken.

Eind 2010 is door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Medisch Centrum Haaglanden een onderzoek gestart, waarbij de (kosten) effectiviteit van een operatie vergeleken wordt met een conservatieve behandeling door de huisarts en fysiotherapeut. Dit onderzoek, getiteld Verbiest trial, heeft als doel de optimale behandelstrategie te bepalen en patiëntkarakteristieken te identificeren die de uitkomst van operatie en conservatieve behandeling beïnvloeden.

Met de uitkomsten van dit onderzoek zal een bijdrage worden geleverd aan de ontwikkeling van evidence based richtlijnen voor de behandeling van lumbale kanaalstenose, zowel in de eerste- als tweedelijns zorg.

Deze studie is voortijdig gestopt. De onderzoeksvragen zijn niet (volledig) beantwoord.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website