Projectomschrijving

Patiënten met een verstopping van een slagader in het bekken of been als gevolg van aderverkalking kunnen pijn in het been krijgen met lopen. De pijn verdwijnt weer snel als zij stoppen met lopen. Deze klacht wordt ook wel ‘etalagebenen’ genoemd.

Patiënten met etalagebenen worden geadviseerd te stoppen met roken en medicijnen te nemen om een hartinfarct of beroerte te voorkomen. De pijnvrije loopafstand kan worden verbeterd door looptraining (SET) onder begeleiding van een fysiotherapeut of met een Dotterbehandeling. Hierbij wordt de verstopping opgerekt met een ballon in de slagader. Het is niet duidelijk wat de beste behandeling is om de klachten te verminderen, SET of Dotter.
 
Aan de SUPER studie nemen 400 patiënten uit 15 ziekenhuizen deel, die etalagebenen hebben door een verstopping in de bekkenslagader. Zij worden door loting aangewezen voor behandeling met SET of een Dotter. Na 1 jaar worden de pijnvrije loopafstand, de kwaliteit van leven en de kosteneffectiviteit van beide behandelingen vergeleken.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website