Projectomschrijving

Voor blaaskanker patiënten met een indicatie voor een radicale cystectomie (blaasverwijdering) is open chirurgie (ORC) volgens de medische richtlijnen de standaard operatietechniek. Robot-geassisteerde chirurgie (RARC) wordt echter steeds vaker toegepast in de praktijk, omdat het mogelijk leidt tot minder bloedverlies, een kortere opnameduur en minder complicaties. Tot op heden is de effectiviteit van RARC ten opzichte van ORC nog onvoldoende onderzocht.

Het doel van deze studie was het vaststellen van de (kosten)effectiviteit van RARC in vergelijking met ORC bij patiënten met blaaskanker. Aan dit onderzoek namen 348 patiënten uit 19 ziekenhuizen deel, waarvan 180 patiënten RARC en 168 patiënten ORC ondergingen. In beide groepen werden klinische gegevens en kwaliteit van leven gemeten tot 1 jaar na de operatie.

Deze studie toonde geen verschillen in complicaties, kwaliteit van leven en andere klinische gegevens tussen ORC en RARC bij blaaskanker patiënten. Wel is RARC in vergelijking met ORC duurder.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website