Projectomschrijving

Het schippersbotje is het meest gebroken handwortelbeentje en is erg belangrijk voor de functie van het polsgewricht. Een breuk in het schippersbotje kan ernstige gevolgen hebben. Genezingsstoornissen met blijvende beperkingen komen voor in 40% van de gevallen.

Omdat de genezing van een breuk van het schippersbotje heel veel tijd kan kosten en een operatie niet altijd het gewenst resultaat oplevert willen wij onderzoeken of de behandeling met electromagnetische botgroeistimulatie (PEMF) de genezing kan versnellen. Ook de kosteneffectiviteit van deze behandeling wordt onderzocht.

In 7 Nederlandse ziekenhuizen worden 110 mensen willekeurig verdeeld over 2 groepen. De ene groep wordt met een werkende botgroeistimulator behandeld en de andere groep met een niet-werkende. Zowel patiënten alsook onderzoekers weten niet welke apparaten werken.

Alle patiënten worden volgens een vast schema gecontroleerd waarbij genezing wordt onderzocht middels scans van het schippersbotje. Verder worden bij alle patiënten functie-onderzoeken uitgevoerd en vragenlijsten afgenomen.

Alle patiënten worden tot 1 jaar na start van de behandeling gecontroleerd.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website