Projectomschrijving

Overmatig bloedverlies na een hartoperatie is een van de meest voorkomende complicaties na hartchirurgie. Als er na een hartoperatie sprake is van overmatig bloedverlies dan moet de patiënt soms terug naar de operatiekamer om te kijken of er een oorzaak is voor de bloeding. Soms wordt er een duidelijke oorzaak gevonden die met een extra hechting opgelost kan worden maar regelmatig is er sprake van diffuus bloedverlies: kleine bloedingen verspreid over het hele wondgebied.

Resultaten

In dit onderzoek is aangetoond dat het bloedverlies duidelijk afneemt als de wond meteen vanaf het einde van de operatie wordt gespoeld met een warme zoutoplossing (CPPF). Er is dan veel minder ophoping van bloed en stolsels in de wond.
Het bloedverlies was maar liefst 76% minder bij de patiënten die behandeld werden met CPPF. In deze groep waren ook geen heroperaties nodig terwijl dit in de controle groep 3 keer voorkwam. Dit verschil ondersteunt de theorie dat CPPF kan werken. Er kan worden geconcludeerd dat CPPF een veilige en effectieve manier is om bloedverlies na een hartoperatie te verminderen.

Meer informatie

Artikel: Parel voor onderzoek naar levensreddende behandeling na openhartoperatie
Video: ZonMw parelproject Wondspoeling vermindert complicaties na hartoperatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website