Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Patiënten met bloedkanker (leukemie) lopen een groot risico op een schimmelinfectie in de longen. Het geneesmiddel voriconazol is de eerste keus behandeling voor deze infectie. Het middel werkt niet bij iedereen en bijwerkingen komen regelmatig voor.

In dit project is onderzocht of het doseren van voriconazol op basis van de gewenste hoeveelheid in bloed een betere behandeluitkomst geeft. Hierbij zijn de behandelresultaten van patiënten met een dosering op basis van in het bloed aanwezig geneesmiddel vergeleken met die van patiënten die een vaste dosering volgens de bijsluiter krijgen.

Resultaten

De bloedconcentratie van voriconazol is gunstiger bij patiënten waarbij de dosering wordt aangepast op basis van de hoeveelheid geneesmiddel in het bloed. Dit laat nog geen betere behandeluitkomst van de schimmelinfectie zien of minder bijwerkingen. Vervolgonderzoek is nodig om die patiënten te selecteren die wel voordeel hebben van het bepalen van de hoeveelheid voriconazol in bloed. Hierdoor is de verwachting dat de behandeling in die groep wordt verbeterd.

Samenvatting bij start

Waarom?
Patiënten met sommige vormen van bloedkanker (leukemie) lopen een groot risico op een schimmelinfectie in de longen. Voriconazol is de eerste keus behandeling voor deze infectie. Het middel werkt echter niet bij iedereen. Daarnaast hebben patiënten ook regelmatig last van bijwerkingen. De behandeling kan dus verbeterd worden.

Doel
Onderzoeken of het aanpassen van de dosering van de hoeveelheid voriconazol in bloed een betere behandeling geeft.

Hoe?
De resultaten van de behandeling van 2 groepen patiënten worden vergeleken. Eén groep krijgt een dosering aangepast aan de hoeveelheid voriconazol in het bloed. De andere groep krijgt een vaste dosering volgens de bijsluiter.

Wat levert het op?
De verwachting is dat het effect van de behandeling beter is bij de patiënten met de aangepaste dosering. Ook verwachten wij minder bijwerkingen bij deze patiënten. Ook de kosteneffectiviteit van de behandeling wordt onderzocht.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website