Projectomschrijving

Het verlies van meer dan 1 liter bloed na een bevalling is zeer ongewenst. De Fluximstudie toont dat dit mede veroorzaakt wordt door het onvoldoende naleven van richtlijn- en cursusinstructies door zorgverleners. Vandaar dat hulpmiddelen (o.a. checklijsten) voor zorgverleners en patiënten zijn ontwikkeld en uitgetest om het volgen van de richtlijn/cursusinstructies te verbeteren.
In dit aanvullende VIMP-project zijn alle hulpmiddelen aangepast aan het meest recente wetenschappelijke bewijs en gebruikerservaringen. Zorgverleners in alle 92 Nederlandse ziekenhuizen hebben zowel op papier als elektronisch de hulpmiddelen, een hulpmiddelenpromotiefilm, een e-learning en een link naar de landelijk toegankelijke patiëntenwebsite ontvangen. De checklijsten zijn ook aan de vernieuwde richtlijn op de website voor gynaecologen gekoppeld.
De richtlijn-/cursusinstructies worden beter nageleefd bij gebruik van de hulpmiddelen. Zorgkosten worden vooral opgedreven wanneer een operatiekamer nodig is, wat meer voorkomt als de hulpmiddelen niet gebruikt worden. Een landelijke daling in het voorkomen van overmatig bloedverlies wordt nog uitgevoerd.

Hoofdstudie

Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website