Projectomschrijving

In Nederland sterven relatief veel moeders en kinderen rond de geboorte, vergeleken met andere Europese landen. Ook het aantal kinderen dat rond de geboorte een ziekte of aandoening oploopt is in Nederland waarschijnlijk relatief hoog.

Veel van die aandoeningen zijn kort na de geboorte nog niet zichtbaar of meetbaar. Zij uiten zich pas later, in de ontwikkeling van gedrag, verstandelijke vermogens of motoriek.

De afgelopen jaren gaf ZonMw de prioriteit aan onderzoek rond deze problematiek. Onder andere werd de (kosten-)effectiviteit van vijf verloskundige interventies onderzocht. De financiering van deze onderzoeken duurde maximaal 3 jaar. Daarom konden de resultaten van de verschillende interventies alleen binnen zes weken na de geboorte worden gemeten.

Dit project bestaat uit een follow-up onderzoek bij de kinderen uit vijf van die onderzoeken. Zij worden op de leeftijd van 2 tot 4 jaar nogmaals onderzocht. Met de nieuwe onderzoeksresultaten wordt de kosteneffectiviteit van de betreffende ingrepen opnieuw berekend.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website