Projectomschrijving

Ongeveer 1 op de 10 paren heeft problemen om zwanger te worden. Bij bijna de helft is er geen aanwijsbare oorzaak. Als de kans op zwangerschap laag is, dan wordt gestart met intra-uteriene-inseminatie (IUI). Hormonen laten meerdere eiblaasjes rijpen en het sperma wordt direct in de baarmoeder gebracht. Het doel van deze studie was om te achterhalen of afwachten gedurende 6 maanden niet leidt tot een lagere kans op een kind in vergelijking met IUI gedurende dezelfde periode.
 
In totaal zouden 1169 paren deelnemen aan de studie. Vanwege de lage inclusiesnelheid is de inclusiefase voortijdig gestopt. Barrières waren o.a.:

  • verlaagd draagvlak bij artsen
  • patiënten waren minder bereid zich te randomiseren
  • verlaagde bereidheid van centra om mee te doen door het missen van inkomen in de afwacht-groep

De geleerde lessen zijn gedeeld met andere projectleiders, consortia, zorgverzekeraars en het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG).
De gegevens van 178 paren zijn nog niet compleet, maar zullen worden gebruikt voor een gedeeltelijke beantwoording van de onderzoeksvraag.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase - mannelijke subfertiliteit en Onverklaarde subfertiliteit

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website