Projectomschrijving

Ongeveer 1 op de 10 paren heeft problemen om zwanger te worden (subfertiliteit). Bij bijna de helft wordt er geen oorzaak gevonden. Als de kans op zwangerschap <30% is (volgens model Hunault), dan wordt gestart met intra-uteriene inseminaties met milde ovariële hyperstimulatie (IUI-MOH). Hormonen laten meerdere eiblaasjes rijpen en het sperma wordt direct in de baarmoeder gebracht. Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat IUI-MOH werkt, toch wordt het veel toegepast. Het nadeel van IUI-MOH is de verhoogde kans op een tweeling met meer complicaties bij moeder en kinderen.

Het doel van deze studie is te achterhalen of afwachten gedurende 6 maanden niet leidt tot een lagere kans op een levend geboren kind in vergelijking met IUI-MOH gedurende dezelfde periode.

Er zullen ruim 1.000 paren meedoen. Door loting zal de helft 6 maanden IUI-MOH krijgen. De andere helft probeert nog 6 maanden thuis zwanger te worden en kan als er geen zwangerschap is ontstaan alsnog IUI-MOH starten.

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase - mannelijke subfertiliteit en Onverklaarde subfertiliteit

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website