Projectomschrijving

De INDEX-studie: In dit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek onder 1801 zwangeren met een laagrisicoprofiel en een ongecompliceerde zwangerschap zijn de effecten onderzocht van inleiden van de baring bij 41 weken versus een afwachtend beleid tot 42 weken op kind en moeder.

Resultaten

Slechte uitkomsten bij het kind (sterfte voor/ na de geboorte, ademhalingsproblemen na de geboorte, geboorteletsel, opname intensive care) kwamen zoals verwacht weinig voor. Er was een klein verschil ten gunste van inleiding omdat wat meer kinderen een beter rapportcijfer hadden vlak na de geboorte (Apgar-score). Het risico op sterfte van de baby was laag in beide groepen en vergelijkbaar. Ook slechte uitkomsten bij de moeder (bloedverlies >1 liter, placentaverwijdering, grote inscheuring rond vagina en anus, opname intensive care) verschilde niet in beide groepen. Keizersnedes, kunstverlossingen en pijnbehandeling kwamen even vaak voor. Er was geen significant verschil in kosten.

Conclusie

Beide beleidsopties zijn verantwoorde keuzes bij een zwangerschapsduur van 41 weken. De INDEX resultaten kunnen gebruikt worden in het proces van gezamenlijke besluitvorming bij vrouwen voorbij de uitgerekende datum.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website