September 2015 – dit project is in de Evaluatie van het Deelprogramma Implementatie geanalyseerd op de toepassing van de resultaten.
Het Tornado programma wordt bij Karakter in Nijmegen, Tiel, Arnhem en Doetinchem gebruikt. Overige GGZ jeugdinstellingen hebben hun interesse in het programma laten blijken. Dankzij het programma worden kinderen gemiddeld 72 dagen eerder behandeld dan kinderen die de gebruikelijke zorg ontvingen.
Binnen Karakter worden de resultaten van dit onderzoek verspreid via intranet. De e-learning cursus van het programma wordt gebruikt tijdens het academisch uur bij het Karakter Universitair Centrum.
Een aantal uitkomsten uit het onderzoek naar het Tornadoprogramma zijn terug te vinden in de huisartsstandaard voor kinderen en jeugd met ADHD. Enkele uitkomsten die zijn opgenomen, zijn:
De samenwerking tussen huisartsen, GGZ instellingen, expertisecentra voor kinder- en jeugdpsychiatrie en kinderartsen heeft geleid tot directere lijnen in de communicatie.
Factoren die tot het succes van deze studie geleid hebben zaten in de organisatiegraad van poliklinieken (is de werkdruk acceptabel, is er al een reorganisatie geweest, functioneert het secretariaat naar behoren?), de mate van interesse om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek en de steun van het hogere management aan het onderzoeksteam om de inclusie van de grond te krijgen.
Met de interventie kan €3.212,- per patiënt bespaard worden in het eerste jaar na doorverwijzing. Deze besparingen zijn inclusief medische kosten, implementatiekosten en maatschappelijke kosten. De grootste besparingen worden gedaan in de directe zorgkosten: in de controle groep zetten kinderpsychiater en kinderarts zich veel in, terwijl deze bij het Tornadoprogramma meer op de achtergrond werken en alleen voor advies worden benaderd. Landelijk kan dit tot €10,2 miljoen besparingen per jaar leiden.