Projectomschrijving

Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders ontwikkelt een basaalcelcarcinoom (BCC) gedurende zijn leven. De meeste BCC’s moeten chirurgisch worden verwijderd. Voor een oppervlakkig groeiende (superficiële) basaalcelcarcinoom (sBCC) kan ook worden volstaan met een niet-invasieve therapie: fotodynamische therapie (PDT), imiquimod 5% crème (Aldara®) of 5-fluorouracil (Efudix®).

Recent groot onderzoek heeft aangetoond dat behandeling van het sBCC met twee crèmes, imiquimod en 5-fluorouracil, die de patiënt thuis aanbrengt, net zo effectief is als de duurdere PDT-behandeling die plaatsvindt in het ziekenhuis.

Resultaten

Dit VIMP-project heeft de onderzoeksresultaten op diverse manieren onder dermatologen en verpleegkundigen verspreid. De richtlijn ‘Basaalcelcarcinoom’ is aangepast. Hierin wordt nu voorkeur uitgesproken voor behandeling met imiquimod en 5-fluorouracil crème boven PDT. Er is uitgebreid patiëntenvoorlichtingsmateriaal ontwikkeld en de diverse websites met informatie over de behandeling van het BCC zijn aangepast. De kostenbesparing is in een business case geanalyseerd, waarbij een advies is uitgebracht voor aanpassing van het huidige DOT systeem.

Hoofdstudie

Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website