Projectomschrijving

Patiënten met strottenhoofdkanker worden vaak behandeld met bestraling. Wanneer er verdenking bestaat dat de tumor is teruggekeerd, vindt een directe
laryngoscopie plaats, een inwendig (endoscopisch) onderzoek van het strottenhoofd. Bij slechts 45 procent van deze laryngoscopieën blijkt dat de tumor inderdaad is teruggekomen.
Het VUmc ging op zoek naar een selectiemiddel dat voorkomt dat patiënten onnodig dit belastende onderzoek ondergaan. De gebruikelijke behandeling werd vergeleken met een strategie waarbij patiënten eerst een zogeheten FDG-PET-scan ondergingen. Was deze positief of dubieus, dan werd alsnog een laryngoscopie gedaan. Bij een negatieve uitslag vond tenminste gedurende drie maanden geen inwendig onderzoek plaats, tenzij symptomen of klachten verergerden.
Het onderzoek toont aan dat onnodige directe laryngoscopieën kunnen worden voorkomen, zonder dat de kans op genezing vermindert. Het gebruik van de PET-scan vermindert de belasting voor patiënten en bespaart kosten. Er wordt gewerkt aan het opnemen van deze strategie in de landelijke richtlijn.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website