Projectomschrijving

Bloedvergiftiging ten gevolge van kathetergebruik leidt tot extra ziektelast bij Intensive Care patiënten. Bacteriën afkomstig van de huid zijn een belangrijke veroorzaker van deze vorm van bloedvergiftiging.
In het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam hebben wij bij IC patiënten onderzocht of het dagelijks aanbrengen van medicinale honing de bacteriële kolonisatie van de huid rondom de insteekplaats van katheters vermindert. Bij 129 patiënten is elke dag een gaasje met honing op de huid rondom de katheter aangebracht, en ter controle bij 106 patiënten een gaasje zonder honing. Elke dag hebben we met een wattenstok de huid afgestreken om het aantal bacteriën te bepalen. Als maat voor een eventueel effect van honing hebben we onderzocht hoe de kolonisatie was bij de laatste bemonstering vóór het verwijderen van de katheter of vóór het moment dat de patiënt de Intensive Care afdeling verliet.
Op dit moment worden de gegevens uitgewerkt, en wij verwachten op korte termijn de uitkomst van deze studie te kunnen geven.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website