Projectomschrijving

Bij sommige patiënten raken een of meerdere ledematen verlamd, zonder dat daarvoor een neurologische oorzaak gevonden wordt. Vaak, maar niet altijd, heeft dit te maken met psychologische stress. Hoewel geen sprake is van een beschadiging in de hersenen, worden er wel afwijkingen in de werking van de hersenen gevonden.

In het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt een nieuwe behandeling voor deze aandoening onderzocht bij mensen met een verlamming aan de hand. Patiënten worden twee weken lang dagelijks behandeld met repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS).  Met rTMS probeert men de activiteit van de hersenen zodanig te beïnvloeden, zodat de verlamde arm weer meer kracht krijgt en beter te gebruiken is. 

De eerste resultaten zijn positief. De behandeling wordt nu bij een grotere groep patiënten onderzocht. In de toekomst moet gekeken worden welke delen van de hersenen het beste behandeld moeten worden voor het beste resultaat. Ook de kosteneffectiviteit wordt onderzocht.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website