Verslagen

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Patiënten met suikerziekte hebben een twee tot vier maal verhoogd risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dit risico is met name verhoogd bij de zogenaamde ouderdomssuikerziekte of diabetes mellitus type 2. Na een doorgemaakt of een dreigend hartinfarct is de prognose bij deze patiënten eveneens slechter. Bij patiënten met diabetes mellitus treedt zuurstoftekort (ischemie) - en met name stille, niet gevoelde ischemie - van de hartspier vaker op dan bij patiënten met kransslagaderlijden zonder diabetes mellitus. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de verhoogde kans op cardiale complicaties bij patiënten met diabetes mellitus. Recent onderzoek laat zien dat de kans op complicaties ten gevolge van hartziekte (overlijden, hartinfarct, ziekenhuisopname) kan worden verminderd door behandeling met geneesmiddelen van, veelal bijkomende, stoornissen in de vetstofwisseling. Mogelijk kan het risico verder worden verlaagd door vroegtijdig een Dotterprocedure (PTCA) of een bypass (omleidings-)operatie (CABG) te verrichten. Het onderzoeksvoorstel beoogt een antwoord op deze vraag te geven.

In het "AMSTERDAM-onderzoek" worden gedurende het eerste jaar van het onderzoek uit de acht deelnemende ziekenhuizen 400 patiënten met:

-diabetes mellitus type 2

-stabiele klachten van pijn op de borst onder optimale behandeling met geneesmiddelen

-aangetoond zuurstoftekort in de hartspier

willekeurig verdeeld in twee groepen. Eén behandelingsgroep die zo goed mogelijk, volgens de huidige richtlijnen met geneesmiddelen (tegen zuurstoftekort van de hartspier, hoge bloeddruk, vetstofwisselingsstoornissen en hoge bloedsuikerspiegels) wordt behandeld en een andere groep die naast behandeling met geneesmiddelen meer agressief wordt behandeld door middel van PTCA of CABG. De keuze PTCA of omleidingoperatie wordt bepaald door een team van cardiologen en hartchirurgen, zoals te doen gebruikelijk. De patiënten worden gedurende een periode van twee jaar gevolgd om het resultaat van beide behandelingen op de lange termijn te kunnen vergelijken.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website