Projectomschrijving

De voorkeursbehandeling bij angststoornissen is: blootstelling aan situaties waar de patiënt juist angstig voor is, in combinatie met het voorkomen van vermijdingsgedrag (zgn. exposure met respons preventie).
In deze multicenter studie waarin de afdelingen psychiatrie van het VUMC, AMC, Altrecht Cura en Meerkanten deelnamen, werd bij 60 patiënten met een Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) en 60 patiënten met een paniekstoornis met agorafobie (Pan+ago) onderzocht wat de toegevoegde waarde is van het toedienen van D-cycloserine (DCS) tijdens exposure behandeling.  Verder werd onderzocht wat de optimale timing van toediening was en werd gekeken naar de kosteneffectiviteit.  
Patiënten werden door loting toegewezen aan DCS voorafgaand aan of direct na afloop van de exposure behandelsessies of aan placebo. Bij beide patiëntgroepen had de exposure behandeling een goed effect, echter had het toedienen van DCS geen toegevoegde waarde. Ook de ernstigere subgroepen of diegenen die wat sneller versus die wat langzamer verbeterden, profiteerden niet van DCS.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website