Projectomschrijving

Het is onduidelijk hoe lang patiënten na een trombosebeen of longembolie bloedverdunners moeten gebruiken. Voortgezette behandeling voorkomt een nieuwe trombose. Maar gebruik van antistollingsmiddelen geeft kans op bloedingen. Een lastige keuze voor arts en patiënt.

Een bloedtest (D-dimeer), geslacht en locatie van de eerste trombose voorspellen het risico op een tweede trombose. Is het risico hoog? Dan is langdurige behandeling zinvol.
VISTA onderzoekt of met deze nieuwe voorspelmethode de behandeling van trombose verbeterd kan worden en of het kosteneffectief is. De behandeling op maat voorkomt onnodig gebruik en onterecht stoppen van bloedverdunners. Huisarts, specialist en trombosedienstarts kunnen de voorspelmethode toepassen.

Het UMC Utrecht/ Julius Centrum werkt samen met 5 Nederlandse Trombosediensten. 1500 patiënten krijgen na een eerste spontane trombose gedurende 6 maanden bloedverdunners. Na loting krijgt de helft van de patiënten een advies over verdere behandelduur op maat. Bij de overige 750 trombosepatiënten bepaalt de eigen arts de behandelduur. Alle patiënten worden twee jaar gevolgd.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website