Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Neus- en oogklachten door een pollen- of huisstofmijtallergie komen veelvuldig voor. Patiënten worden behandeld met standaard medicamenten of met een combinatie van medicijnen en immunotherapie, maandelijkse injecties met pollen en/of huisstofmijten. Om de voor- en nadelen van beide behandelingen te onderzoeken, werden deze vergeleken bij 183 patiënten met één of meerdere allergieën.

Resultaten

De klachten, het medicatiegebruik of kwaliteit van leven van patiënten uit de groep immunotherapie verschilden niet van de groep waar alleen medicijnbehandeling plaatsvond. Uiteindelijk bleken de kosten in de immunotherapiegroep hoger. Gezien het goede effect van standaard medicijnen bij de patiënten van dit onderzoek moet immunotherapie wellicht voorbehouden worden aan patiënten met ernstige neusklachten, die niet goed onderdrukt worden door standaard medicamenten.

Daarnaast is met behulp van de database van apothekers onderzoek gedaan naar de therapietrouw van de patiënten. Hieruit werd geconcludeerd dat slechts een klein gedeelte van de patiënten de vereiste 3 jaar immunotherapie volmaken. Het is daarom van cruciaal belang therapietrouw te verbeteren.

Samenvatting bij start

Wat is de juiste balans tussen kosten en baten van een goede behandeling?
In dit onderzoek worden twee groepen patiënten met hooikoorts en huisstofmijtallergie met elkaar vergeleken. De ene groep houdt hun standaardbehandeling met tabletten, neusspray en/of oogdruppels. De andere groep krijgt daarnaast injecties met een sterk verdunde oplossing van hun allergie-verwekker. Deze behandeling heet immunotherapie. Niemand krijgt nepmedicijnen. Op deze manier kan worden onderzocht of de nadelen van immunotherapie opwegen tegen de voordelen. Voordelen zijn: langdurige afname van allergische klachten waardoor de patiënt minder medicijnen nodig heeft, zich thuis en op het werk beter voelt en minder verzuimt. Nadelen zijn: hoge prijs van de behandeling, lange duur (3 tot 5 jaar maandelijks injectiekuren) en mogelijke bijwerkingen. Immunotherapie is dus een goede, maar zeker geen ideale behandeling.
Daarom wordt in deze studie met behulp van internetvragenlijsten onderzocht of immunotherapie effectief en kosteneffectief is. Voor meer informatie zie projectwebsite.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website