Projectomschrijving

Doorbreek het ritme van depressie

Depressie is een psychologische aandoening met een hoge lijdensdruk, mede omdat depressie vaak terugkomt nadat iemand hersteld is. Binnen vijf jaar maakt 70% van de patiënten een terugval door.

Als behandeling voor depressie wordt veelal antidepressiva voorgeschreven waarbij het advies doorgaans luidt deze na herstel door te gebruiken. Dit blijkt helaas voor veel patiënten niet de ideale behandeling te zijn, en de vraag is of deze behandeling kosteneffectief is. Een kortdurende psychologische behandelvorm, Preventieve Cognitieve Therapie, zou uitkomst kunnen bieden omdat al eerder aangetoond is dat deze behandelvorm terugval in depressie kan voorkomen.

Binnen het huidige onderzoek krijgt een groep patiënten die hersteld is van depressie Preventieve Cognitieve Therapie aangeboden. Onderzoeksvragen zijn:

  1. Werkt deze psychologische behandelvorm aanvullend aan antidepressiva beter (kosten-effectiever) dan antidepressiva alleen in het voorkomen van terugval en is het een alternatief voor antidepressiva?
  2. Hoe werkt Preventieve Cognitieve Therapie en voor wie is hij het meest geschikt?

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP)

Deze studie heeft een Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP) gekregen.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website