Projectomschrijving

Somberheidsklachten komen vaak voor bij mensen met diabetes en of hartziekten. Deze klachten verhogen het risico op een depressie. In dit onderzoek hebben we onderzocht of een getrapt zorgprogramma het risico op het ontstaan van een depressie kan verkleinen in vergelijking met standaard huisartsenzorg. In het getrapte zorgprogramma ontvangen patiënten alleen intensievere vormen van zorg als zij somberheidsklachten blijven houden.
Uit het huidige onderzoek blijkt dat het getrapte zorgprogramma het risico op het ontstaan van een depressie niet verkleint. Het zorgprogramma werd echter wel positief beoordeeld door zowel de deelnemende patiënten als de zorgverleners die het zorgprogramma aanboden.
Opvallend was dat het aantal patiënten dat een depressie kreeg veel lager was dan wij van tevoren hadden verwacht. We vermoeden daarom dat de somberheidsklachten van de deelnemende patiënten niet ernstig genoeg waren. Op basis van dit onderzoek raden wij huisartsen niet aan om dit zorgprogramma uitgebreid in te zetten bij deze doelgroep.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website