Projectomschrijving

Samenwerken bij angststoornissen loont

Samenwerking tussen een huisarts, een care manager (een sociaal psychiatrisch verpleegkundige of psycholoog) en een psychiater zorgt voor een beter resultaat in de behandeling van angstklachten. Uit onderzoek blijkt dat huisartspatiënten die deze zogenaamde collaborative care behandeling kregen, minder last hadden van hun angstklachten dan huisartspatiënten die deze behandeling niet kregen.
Aan dit onderzoek deden 180 huisartspatiënten mee die last hadden van paniekaanvallen (paniekstoornis) of van overmatig piekeren (gegeneraliseerde angststoornis).
Van deze patiënten kregen er 114 behandeling in een huisartspraktijk met een huisarts en care manager die getraind waren in collaborative care. De overige 66 patiënten konden voor behandeling terecht bij een huisartspraktijk die niet getraind was in collaborative care. Zij ontvingen de gebruikelijke zorg.
De collaborative care behandeling bestond uit drie vaste stappen: een begeleide zelfhulp cursus, 6 sessies cognitieve gedragstherapie en antidepressieve medicatie. Na elke stap werd met de patiënt bekeken of de volgende stap nodig was.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website