Projectomschrijving

Fuchse endotheliale cornea dystrofie is een progressieve ziekte, waarbij de binnenste laag van het hoornvlies is aangedaan. Hierdoor wordt het hoornvlies troebel en kan men slechter zien. Momenteel is hoornvliestransplantatie de enige behandeling voor deze aandoening. De introductie van endotheliale hoornvliestransplantatietechnieken heeft ertoe geleid dat men selectief het aangedane achterste gedeelde van het hoornvlies kan vervangen.
In dit onderzoek werden twee verschillende endotheliale hoornvlies transplantatietechnieken voor de behandeling van Fuchse endotheliale cornea dystrofie met elkaar vergeleken. Namelijk, Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty (DSAEK), de meest toegepaste techniek op dit moment en ultradunne DSAEK, een recente innovatie waarbij het donormateriaal veel dunner is.
De resultaten van dit project laten zien dat UT-DSAEK tot sneller maar vergelijkbaar visueel herstel leidt. Hiernaast zijn beide methoden even veilig. De kwaliteit van leven, visus gerelateerde kwaliteit van leven en kosteneffectiviteit zijn niet overtuigend verschillend tussen beide.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website