Projectomschrijving

Ongeveer de helft van de kinderen met trommelvliesbuisjes krijgt weleens een loopoor. Dit duidt op een middenoorontsteking waarbij ontstekingsvocht via het buisje en de gehoorgang het oor uitloopt.
Voor deze klacht worden tot nu toe in de praktijk meerdere behandelingen toegepast. Deze zijn niet eerder op effectiviteit getoetst en dus stond niet vast wat de beste behandeling van deze klacht is. Vanuit het UMC Utrecht is een onderzoek gestart. 230 kinderen met buisjes en een loopoor werden door loting verdeeld over drie groepen. Een groep werd behandeld met oordruppels met een antibioticum en ontstekingsremmer (corticosteroïd), een andere met een antibioticumdrankje en bij de derde groep werd afgewacht of de klachten spontaan verdwenen.
Na twee weken bleek dat de kinderen die met oordruppels werden behandeld veel vaker geen loopoor meer hadden dan de andere kinderen. Ook duurde bij hen het loopoor het kortst en kregen zij in de zes maanden daarna het minst vaak opnieuw klachten van een loopoor.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website