Projectomschrijving

Het basaalcercarcinoom (BCC) is het meest voorkomende type huidkanker in Nederland. Het oppervlakkige (superficiële) subtype (sBCC) komt de laatste jaren steeds vaker voor. Dit subtype zaait nooit uit, maar blijft wel doorgroeien wanneer het niet wordt behandeld. Voor de behandeling van het sBCC is er de keuze uit een chirurgische en een drietal niet-chirurgische behandelingen. Uit eerdere studies is al gebleken dat niet-chirurgische therapieën (Photodynamische therapie (PDT), en een tweetal crèmes (Aldara® of Efudix®)) vele voordelen bieden en goed werken.

Resultaten

Uit analyse bij 600 patiënten bleken beide crèmes net zo effectief te zijn als fotodynamische therapie. De kosten om één plekje in het ziekenhuis te behandelen met fotodynamische therapie zijn vele malen hoger dan de behandeling met Aldara® of Efudix®. Het komt neer op een kostenbesparing van enkele miljoenen euro’s per jaar in Nederland in het geval fotodynamische therapie vervangen wordt door Aldara® of door het nog goedkopere Efudix®. Bijkomend voordeel: De patiënt hoeft minder vaak naar het ziekenhuis.

Richtlijn

De studieresultaten zijn opgenomen in de bijbehorende richtlijn in de FMS richtlijnendatabase - fotodynamische therapie BCC en lokale medicamenteuze therapie BCC

Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP)

Deze studie heeft een Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP) gekregen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website