Projectomschrijving

Samenvatting bij afronding

Hersenschade ten gevolge van zuurstofgebrek tijdens en na de bevalling wordt geassocieerd met neurologische problemen op latere leeftijd en blijft daarom een groot probleem binnen de verloskundige zorg. Zuurstofgebrek leidt tot de vorming van schadelijke stoffen (vrije radicalen) die schade kunnen veroorzaken aan de hersenen van de nog ongeboren foetus. Allopurinol vermindert de vorming van vrije radicalen. Het doel van de ALLO-trial is te onderzoeken of allopurinol-toediening aan de moeder ten tijde van zuurstofgebrek bij het kind, hersenschade bij de pasgeborene daadwerkelijk kan verminderen.

In dit multicenter onderzoek werd in twee groepen bij 222 vrouwen met een zwangerschapsduur van >36 weken 500 mg ALLO i.v. of placebo toegediend wanneer er een verdenking was op foetaal zuurstofgebrek.

Resultaten

Toediening van ALLO aan de moeder op het moment van een verdenking op foetaal zuurstofgebrek tijdens de bevalling leidt bij meisjes tot een reductie van biomarkers voor hersenweefselschade in het navelstrengbloed.

Samenvatting bij start

Hersenschade ten gevolge van zuurstofgebrek tijdens de bevalling is geassocieerd met de ontwikkeling van o.a. spasticiteit, gedrags- en geheugenproblemen. Zuurstofgebrek leidt tot de vorming van schadelijke stoffen (vrije radicalen) die schade kunnen veroorzaken aan de hersenen van de nog ongeboren foetus. Allopurinol is een geneesmiddel dat gemakkelijk de moederkoek passeert en de vorming van deze vrije radicalen kan verminderen. Eerdere dierexperimentele onderzoeken met dit bekende medicijn laten zien dat het toedienen van allopurinol tijdens de bevalling – wanneer er een vermoeden is op zuurstofgebrek – hersenschade bij de pasgeborene kan beperken.

Met de ALLO-trial willen we de vraag beantwoorden of allopurinol-toediening aan de moeder ten tijde van zuurstofgebrek bij het kind, hersenschade bij de pasgeborene daadwerkelijk kan verminderen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website