Projectomschrijving

Trombose is een verstopping van een bloedvat in het been of de long (trombosebeen of longembolie). Als een arts deze aandoening vermoedt doet hij/zij een risico-inschatting. Hiervoor gebruikt hij/zij gegevens uit het vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en een laboratoriumtest. Is de kans op trombose hoog? Dan is verwijzing naar het ziekenhuis nodig voor verder onderzoek van been of longen. Bij een lage kans is dat niet nodig.
Eerder onderzoek laat zien dat deze risico-inschatting minder goed werkt bij oudere patiënten, waardoor veel ouderen onnodig worden verwezen naar het ziekenhuis. De VT-Elderly studie onderzoekt of de risico-inschatting op trombose kan worden verbeterd voor toepassing bij ouderen.
Er zullen ongeveer 650 oudere patiënten met verschijnselen die kunnen passen bij trombose deelnemen aan het onderzoek. Hun medische gegevens worden vastgelegd. Met de gegevens van alle patiënten samen wordt onderzocht hoe de risico-inschatting kan worden verbeterd. Zo worden in de toekomst minder ouderen belast met onnodige onderzoeken en worden kosten bespaard.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website