Projectomschrijving

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Veel verschillende zorgverleners, waaronder bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten en bedrijfsartsen, kunnen betrokken zijn bij de behandeling van een patiënt met lage rugklachten. Het is belangrijk dat deze zorgverleners met elkaar samenwerken om een eenduidig behandelplan op te stellen en de patiënt helder en compleet te kunnen begeleiden. Om deze samenwerking te stimuleren is de ‘Ketenzorgrichtlijn voor aspecifieke lage rugklachten’ (KKCZ 2010) geïmplementeerd bij huisartsen, bedrijfsartsen en fysiotherapeuten in de regio Amsterdam.

De richtlijn is geïmplementeerd door middel van een multifaceted strategie waarbij een interactieve website voor patiënten gecombineerd is met multidisciplinaire nascholingen voor zorgprofessionals. Daarnaast is een eHealth campagne ontwikkeld voor de patiënt ter ondersteuning van de implementatiestrategie. Deze campagne was gericht op het verbeteren van de cognities en gedachten over rugpijn van de patiënt.

Het onderzoek toont aan dat de campagne niet direct heeft geleid tot ervaren verbeteringen qua rugpijn bij de patiënt of tot meer samenwerking tussen de zorgverleners. Het aantal doorverwijzingen van de huisarts naar de 2e lijn bleef vrijwel gelijk, behalve in beperkte mate naar de neuroloog. Gemiddeld genomen leidt deze strategie vanuit een maatschappelijk perspectief wel tot een kostenbesparing per patiënt door een positief effect op productiviteit. Zowel de patiënten als de zorgprofessionals waren tevreden over de campagne en de training.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website