Projectomschrijving

De hypothalamus is een essentieel hormonaal orgaan in de hersenen. Naast de hormonale balans zorgt de hypothalamus ook voor de energie balans en het honger gevoel.

Kinderen die schade aan de hypothalamus ontwikkelen na behandeling voor een hersentumor, hebben veel problemen waaronder ernstig overgewicht.

Hypothalaam overgewicht, door schade aan de hypothalamus, is moeilijk te behandelen omdat veel verschillende factoren hierbij een rol kunnen spelen, zoals de hormonen, een verstoord slaappatroon, aanhoudende honger, of het gedrag.
Om de behandeling voor verworven hypothalaam overgewicht op de kinderleeftijd te verbeteren is er een nieuw behandelalgoritme ontworpen. Volgens dit behandelalgoritme krijgen kinderen een multidisciplinaire behandeling volgens 6 klinische domeinen.

De medische en kosteneffectiviteit van dit behandelalgoritme is echter nog niet vastgelegd. Dankzij deze stimuleringssubsidie van ZonMw kunnen wij een aanvraag voorbereiden voor een doelmatigheidsstudie naar de effectiviteit van dit behandelalgoritme.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website