Mobiele menu

Doelmatigheid van Welzijn Op Recept

Projectomschrijving

Welzijn op Recept (WoR) is een interventie waarbij de huisarts/eerstelijnszorgverlener, patiënten met psychosociale klachten, waar geen onderliggend medisch maar een sociaal-maatschappelijk probleem is, doorverwijst naar een welzijnscoach. Deze welzijnscoach gaat vooral op zoek naar waar de patiënt/cliënt weer blij van wordt, positieve emoties en ervaringen opdoet en weer sociaal (her)verbonden wordt met andere mensen en sociaal geactiveerd wordt. Alhoewel er onderzoek verricht is naar WoR, beperkt zich dat nu tot kwalitatief onderzoek naar de (meer)waarde van WoR voor de patiënt en tot evaluatie van het proces rondom WoR. Uitgebreide kosten-baten analyses van maatschappelijke en zorg effecten missen nog. Deze zijn essentieel voor de uiteindelijke opname in het basispakket. Met deze stimuleringssubsidie willen we een samenwerkingsverband oprichten dat expliciet als doel heeft om op een systematische wijze de effecten en de doelmatigheid van WoR te onderzoeken.

Verslagen


Eindverslag

Welzijn op Recept (WoR) is een interventie waarbij de huisarts of eerstelijnszorgverlener, patiënten met psychosociale klachten, waar geen onderliggend medisch maar een sociaal-maatschappelijk probleem is, doorverwijst naar een welzijnscoach. WoR wordt inmiddels in meer dan 100 gemeenten uitgevoerd en het is opgenomen als een van de vier onderwerpen in de nationale preventie agenda. Tevens is vanuit het ministerie van VWS geadviseerd om het zo snel mogelijk op te nemen in het basispakket van de ZVW. Voor de opname in het basispakket is het belangrijk om inzicht te hebben in de doelmatigheid van WoR, maar uitgebreide kosten-baten analyses ten aanzien van maatschappelijke en zorg effecten missen nog. Met deze stimuleringssubsidie hebben we een samenwerkingsverband opgezet dat expliciet als doel heeft om op een systematische wijze de effecten en de doelmatigheid van WoR te onderzoeken. Dit samenwerkingsverband bestaat uit het LUMC, Zorg en Zekerheid (Z&Z) en het Landelijk kennisnetwerk WoR Recept samen met professionals en patiënten uit de dagelijkse praktijk van WoR. Samen willen zij in de komende jaren een onderzoeksagenda ontwikkelen om de doelmatigheid van WoR te onderzoeken, onderzoeksvoorstellen schrijven, aanvragen en uitvoeren, en de opgedane kennis verspreiden. De eerste stap hierin is het onderzoek naar hoe het onderzoek naar doelmatigheid het beste vorm gegeven kan worden: bestaande uit een systematische review van onderzoek naar vergelijkbare interventies en een analyse van de registratiesystemen die binnen welzijn gebruikt worden om na te gaan welke data daarin relevant kunnen zijn voor het onderzoek.

Samenvatting van de aanvraag

Welzijn op Recept (WoR) is een interventie waarbij de huisarts of eerstelijnszorgverlener, patiënten met psychosociale klachten, waar geen onderliggend medisch maar een sociaal-maatschappelijk probleem is, doorverwijst naar een welzijnscoach. WoR wordt inmiddels in meer dan 100 gemeenten uitgevoerd en het is opgenomen als een van de vier onderwerpen in de nationale preventie agenda. Tevens is vanuit het ministerie van VWS geadviseerd om het zo snel mogelijk op te nemen in het basispakket van de ZVW. Voor de opname in het basispakket is het belangrijk om inzicht te hebben in de doelmatigheid van WoR, maar uitgebreide kosten-baten analyses ten aanzien van maatschappelijke en zorg effecten missen nog. Op dit moment is er in Nederland geen samenwerkingsverband dat zich richt op deze wetenschappelijk onderbouwing van WoR. Met deze stimuleringssubsidie willen we een samenwerkingsverband oprichten dat expliciet als doel heeft om op een systematische wijze de effecten en de doelmatigheid van WoR te onderzoeken. Dit samenwerkingsverband zal bestaan uit het LUMC, Zorg en Zekerheid (Z&Z) en het Landelijk kennisnetwerk WoR Recept samen met professionals en patiënten uit de dagelijkse praktijk van WoR. Samen willen zij in de komende jaren een onderzoeksagenda ontwikkelen om de doelmatigheid van WoR te onderzoeken, onderzoeksvoorstellen schrijven, aanvragen en uitvoeren, en de opgedane kennis verspreiden.

Kenmerken

Projectnummer:
10390092012221
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.R. Crone
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden University Medical Center