Mobiele menu

Improvement of hospital care for patients with Non-Hodgkin Lymphoma

Projectomschrijving

Eerder onderzoek toonde aan dat de zorg voor patiënten met een Non-Hodgkin Lymfoom (NHL) in Nederlandse ziekenhuizen afwijkt van de zorg die verleend zou moeten worden volgens de eigen richtlijnen van artsen. In deze studie is onderzocht waarom dit zo is, welke hulpmiddelen dit zouden kunnen verbeteren en of deze hulpmiddelen inderdaad effectief en bruikbaar zijn.
Na onderzoek naar de redenen via interviews en vragenlijsten onder artsen en patiënten, ontwikkelden we voor hen 6 ‘hulpmiddelen op maat’ om de richtlijnaanbevelingen beter toe te kunnen passen. Negen ziekenhuizen gaven we alle hulpmiddelen; 10 ziekenhuizen kregen 1 hulpmiddel, namelijk een rapport over hun huidige zorgkwaliteit. Vooral dat rapport verbeterde de zorg voor NHL-patiënten
op een paar punten daadwerkelijk; patiënten werden bijvoorbeeld vaker in een multidisciplinair overleg besproken. Hoewel de ‘hulpmiddelen op maat’ bruikbaar waren in de praktijk,  leverden ze geen extra verbetering in de kwaliteit van zorg op.

Producten

Titel: Delivering high-quality care to patients with a non-Hodgkin's lymphoma: barriers perceived by patients and physicians.
Auteur: J.J.C. Stienen, P.B. Ottevanger, L. Wennekes, S.A.M. van de Schans, H.M. Dekker, N.M.A. Blijlevens, R.W.M. van der Maazen, J.H.J.M. van Krieken, R.P.M.G. Hermens
Magazine: Netherlands Journal of Medicine
Titel: Development and evaluation of an educational e-tool to help patients with non-Hodgkin’s lymphoma manage their personal care pathway.
Auteur: Jozette JC Stienen, Petronella B Ottevanger, Lianne Wennekes, Helena M Dekker, Richard WM van der Maazen, Caroline MPW Mandigers, Johan HJM van Krieken, Nicole MA Blijlevens, Rosella PMG Hermens
Magazine: JMIR Research Protocols
Titel: Improvement of hospital care for patients with non-Hodgkin’s lymphoma: protocol for a cluster randomized controlled trial (PEARL study)
Auteur: Jozette JC Stienen, Rosella PMG Hermens, Lianne Wennekes, Saskia AM van de Schans, Helena M Dekker, Nicole MA Blijlevens, Richard WM van der Maazen, Eddy MM Adang, Johan HJM van Krieken and Petronella B Ottevanger.
Magazine: Implementation Science
Titel: Development and evaluation of an educational e-tool to help patients with non-Hodgkin's lymphoma manage their personal care pathway.
Auteur: Jozette JC Stienen, Petronella B Ottevanger, Lianne Wennekes, Helena M Dekker, Richard WM van der Maazen, Caroline MPW Mandigers, Johan HJM van Krieken, Nicole MA Blijlevens, Rosella PMG Hermens

Verslagen


Eindverslag

DOEL: In een eerdere KWF-studie, uitgevoerd in 22 Nederlandse ziekenhuizen, werden grote verschillen gevonden tussen de zorg die geleverd werd aan patiënten met een non-Hodgkin lymfoom (NHL) en de zorg die verleend zou moeten worden op basis van ‘best evidence’, zoals beschreven in de multidisciplinaire NHL-richtlijn. In een probleemanalyse studie zijn vervolgens knelpunten en bevorderende factoren voor richtlijnadherentie onderzocht (1-jarige subsidie van ZonMw). Op grond hiervan is in een vervolgstudie een strategie op maat ontwikkeld (bestaande uit verschillende elementen) voor een betere implementatie van de NHL-richtlijn. Het doel van deze studie was om de ontwikkelde implementatiestrategie te testen op effectiviteit, vergeleken met een standaardstrategie van audit en feedback, in een gerandomiseerde gecontroleerde trial (c-RCT) en hierbij ook een proces- en kostenevaluatie uit te voeren. De bijbehorende vraagstellingen waren:
1. Effectevaluatie: Wat is het effect van de implementatiestrategie, gericht op de knelpunten uit de barrière analyse en de voormeting, op het optimaliseren van de zorg voor NHL-patiënten, wanneer we deze vergelijken met een standaard strategie van alleen audit en feedback? Onderdeel hiervan is ook het verkrijgen van inzicht in de huidige zorg in Nederland, en specifiek in welke mate deze huidige zorg afwijkt van de zorg zoals beschreven in de NHL kwaliteitsindicatoren (afgeleid van de NHL richtlijn).
2. Procesevaluatie: Wat is de haalbaarheid van beide implementatie strategieën? Hoe hebben patiënten en professionals de strategieën ervaren?
3. Kosteneffectiviteitevaluatie: Wat zijn de kosten van beiden strategieën en wat zijn de verschillen in zorgkosten voor en na implementatie van de richtlijn-gerelateerde zorgaspecten.

STUDIEOPZET: Een geclusterde, gerandomiseerde, gecontroleerde trial (c-RCT) in 19 ziekenhuizen, verdeeld over 3 regio’s in Nederland, te weten Noord, Oost en Zuid.

STUDIEPOPULATIE: 423 (voormeting) en 412 (nameting) NHL-patiënten gediagnosticeerd, behandeld en/of in follow-up in de 19 ziekenhuizen.

IMPLEMENTATIE ACTIVITEITEN: 19 ziekenhuizen zijn gerandomiseerd in centra die een standaard strategie van audit & feedback ontvangen (n=10, Arm A) en in centra die een op maat gemaakte verbeterstrategie ontvangen (n=9, Arm B), gebaseerd op de beïnvloedende factoren gevonden tijdens de probleemanalyse.

UITKOMSTMATEN: Beide strategieën zijn geëvalueerd op effectiviteit, haalbaarheid en kosten, zoals hieronder beschreven.
1. Effectiviteit: adherentie aan de kwaliteitsindicatoren voor proces, structuur en uitkomsten van zorg voor non-Hodgkinlymfoom patiënten omtrent diagnostiek, stadiëring, therapie, follow-up en organisatie van zorg. Naast de indicatoren zijn ook patiënt gerelateerde ervaringen en uitkomsten meegenomen in de effectevaluatie.
2. Haalbaarheid: de blootstelling aan en ervaringen met de verschillende elementen van de implementatie strategieën en de eventueel veranderde zorg.
3. Kosten: kosten van de ontwikkeling en uitvoering van de implementatie strategieën van de eventueel veranderde zorg.

STEEKPROEFGROOTTE: Om een verschil van 20% (40% vs. 60%) aan te kunnen tonen, met een alpha=0.05, tweezijdige test, power=0.80, een intracluster-correlatie coëfficiënt (ICC)=0.09 en een ziekenhuis cluster-correlatie=0.8, zijn 22 patiënten per ziekenhuis nodig, uitgaande van 19 ziekenhuizen (totaal=418 patiënten).

DATA ANALYSIS: Multilevel regressie analyses zijn uitgevoerd om de effectiviteit van beide strategieën te evalueren. Blootstelling aan en ervaringen met de interventies uit de implementatie strategie zijn descriptief geanalyseerd (op basis van vragenlijstonderzoek).

WIJZIGINGEN IN SAMENSTELLING PROJECTGROEP:
Prof. dr. F. Corstens is vervangen door Prof. dr. P Smit (Bestuurlijk verantwoordelijke)*
Dr. J. Raemaekers is vervangen door Prof. dr. N. Blijlevens (Projectcommissielid, hematoloog)*
Dr. R. Mus is vervangen door Dr. H. Dekker (Projectcommissielid, radioloog)*

DOEL: In een eerdere KWF-studie, uitgevoerd in 22 Nederlandse ziekenhuizen werden grote verschillen gevonden tussen de zorg die geleverd werd aan patiënten met een non-Hodgkin lymfoom (NHL) en de zorg die verleend zou moeten worden op basis van ‘best evidence’, zoals beschreven in de multidisciplinaire NHL-richtlijn. In een probleemanalyse studie zijn vervolgens knelpunten en bevorderende factoren voor richtlijnadherentie onderzocht (1-jarige subsidie van ZonMw). Op grond hiervan is een strategie op maat ontwikkeld voor een betere implementatie van de NHL-richtlijn. In de huidige studie worden de effectiviteit, haalbaarheid en kosten van deze strategie op maat bepaald.

STUDIEOPZET: Een geclusterde, gerandomiseerde, gecontroleerde trial in 19 ziekenhuizen.

POPULATIE: 418 NHL-patiënten gediagnosticeerd, behandeld en/of in follow-up in de 19 ziekenhuizen.

TE IMPLEMENTEREN INTERVENTIE: multidisciplinaire NHL-richtlijn

IMPLEMENTATIE ACTIVITEITEN: 19 ziekenhuizen zullen worden gerandomiseerd in centra die een ‘strategie op maat’ ontvangen (n=9) (gebaseerd op de beïnvloedende factoren gevonden tijdens de probleemanalyse) en centra die een standaard strategie van audit & feedback ontvangen (n=10)

UITKOMSTMATEN: Beide strategieën zullen worden geëvalueerd op effect, proces van implementatie en kosten.
1. Effect: adherentie aan kwaliteitsindicatoren voor optimale NHL zorg; morbiditeit en mortaliteit;
2. Proces: blootstelling aan en ervaringen met de elementen van de implementatie strategie;
3. Kosten: kosten van de strategie en de veranderde zorg.

STEEKPROEFGROOTTE: Om een verschil van 20% (40% vs. 60%) aan te kunnen tonen, met een alpha=0.05, tweezijdige test, power=0.80, een intracluster-correlatie coëfficiënt (ICC)=0.09 en een ziekenhuis cluster-correlatie=0.8, zijn 22 patiënten per ziekenhuis nodig, uitgaande van 19 ziekenhuizen (totaal=418 patiënten).

DATA ANALYSIS: Multilevel regressie analyses zullen worden uitgevoerd om de effectiviteit van beide strategieën te evalueren. Blootstelling aan en ervaringen met de interventies uit de implementatie strategie zullen descriptief worden geanalyseerd.

KOSTENEVALUATIE: De twee strategieën worden vergeleken vanuit het gezondheidszorg perspectief. Het implementatie proces en de daarvoor te maken kosten zullen worden geschat met behulp van een Activity Based Costing (ABC) benadering. De input zal bestaan uit het verzamelen van volumes van gebruikte materialen en/of voorzieningen, welke vermenigvuldigd zullen worden met de prijs van elk item. De uitkomsten zullen worden vastgesteld aan de hand van de adherentie aan de NHL kwaliteitsindicatoren.

TIJDPAD:
1-4 mnd: updaten indicatoren voor optimale NHL zorg en ontwikkelen meetinstrumenten;
5-10 mnd: interviews en een web-based vragenlijstonderzoek naar beïnvloedende factoren;
11-12 mnd: ontwikkelen strategie op maat en rapportage.
13-19 mnd: laatste hand leggen aan implementatie strategie op maat; voormeting NHL zorg 2011;
20-21 mnd: feedback op voormeting en introduceren van implementatie strategieën;
22-33 mnd: implementatie van ontwikkelde strategieën en inclusie patiënten in 19 ziekenhuizen;
34-39 mnd: nameting en effectevaluatie; metingen voor proces- en kostenevaluatie;
40-42 mnd: analyses en rapportage.

Samenvatting van de aanvraag

OBJECTIVE: In a previous KWF-study among 22 Dutch hospitals many gaps in the care for patients with Non-Hodgkin Lymphomas (NHL) were found, compared to best evidence as described in guidelines. The proposed study aims to perform a problem analysis in which barriers and facilitators for guideline adherence will be assessed and to develop a tailored implementation strategy, based on these findings. In a subsequent study we will assess the effectiveness, feasibility and costs of this tailored strategy. DESIGN: Barriers and facilitators will be explored with a literature study and qualitatively using focus group interviews and/or in depth interviews with professionals and NHL patients. These factors will be quantified with questionnaires among 200 Dutch professionals involved in NHL care and 200 experienced patients. The results are used to develop a tailored implementation strategy. POPULATION: Both for the (focus group) interviews and the questionnaire study hematologists, pathologists, radiologists, radiotherapists, nuclear physicians and experienced patients are included. INTERVENTION TO BE IMPLEMENTED: Multidisciplinary NHL guideline. IMPLEMENTATION ACTIVITIES: The aim is to develop an implementation strategy, tailored to the barriers/facilitators found, including different activities directed at professionals, patients and the organisation. OUTCOME MEASURES: The primary outcomes of study will be the barriers and facilitators for adherence to the NHL guideline. SAMPLE SIZE: The exploration of barriers and facilitators will be continued until saturation is achieved. We estimate to perform 4 focus group interviews with 10-12 professionals of different disciplines and to interview 15-20 patients. In the questionnaire study 200 professionals and 200 patients will be included. DATA ANALYSIS: The interviews will be analysed with ATLAS, the questionnaires descriptively (frequencies). COST EVALUATION: This is not part of the proposal; it will be performed in the next phase to assess the cost-effectiveness of the developed strategy. TIME SCHEDULE 1-7 months: (focus group) interviews; questionnaire study; analysis 8-12 months: development tailored strategy; reporting DOEL: In een eerdere KWF-studie, uitgevoerd in 22 Nederlandse ziekenhuizen werden grote verschillen gevonden tussen de zorg die geleverd werd aan patiënten met een Non-Hodgkin Lymphoom (NHL) en de zorg die verleend zou moeten worden aan deze patiëntengroep op basis van ‘best evidence’, zoals beschreven in de multidisciplinaire NHL-richtlijn. Het doel van de voorgestelde studie is om een probleemanalyse uit te voeren naar knelpunten en bevorderende factoren voor richtlijnadherentie en om op grond hiervan een strategie op maat te ontwikkelen voor een betere implementatie van de NHL-richtlijn. In een vervolgstudie zullen de effectiviteit, haalbaarheid en kosten van deze strategie op maat bepaald worden. STUDIEOPZET: De knelpunten en bevorderende factoren voor ichtlijnadherentie worden geexploreerd met een literatuurstudie en met kwalitatief onderzoek via focusgroep interviews en/of diepte interviews met professionals en NHL patiënten. De kwantificering van deze knelpunten en bevorderende factoren wordt bestudeerd met vragenlijsten onder 200 professionals, betrokken bij NHL-zorg en 200 ervaren patiënten. De uitkomsten worden gebruikt voor het ontwikkelen van een implementatie strategie. POPULATIE: Zowel voor de (focus groep) interviews als voor de vragenlijst studie worden hematologen, pathologen, radiologen, radiotherapeuten, nucleair geneeskundigen en ervaren patiënten geïncludeerd. TE IMPLEMENTEREN INTERVENTIE: multidisciplinaire NHL-richtlijn IMPLEMENTATIE ACTIVITEITEN: Het studiedoel is om een implementatie strategie te ontwikkelen, die nauw aansluit bij de gevonden knelpunten en bevorderende factoren en die bestaat uit verschillende elementen, gericht op professionals, patienten en de organisatie. UITKOMSTMATEN: Primaire uitkomstmaten van de studie zijn de knelpunten en bevorderende factoren voor adherentie aan de NHL-richtlijn. STEEKPROEFGROOTTE: De exploratie van de knelpunten en bevorderende factoren van professionals en patiënten zal doorgaan tot saturatie is bereikt. Naar schatting zullen 4 focusgroep interviews met verschillende professionals gehouden worden en 15-20 patiëntinterviews. De kwantificering via vragenlijsten zal plaatsvinden onder 200 professionals en 200 patiënten. ANALYSE: De interviewdata worden geanalyseerd met behulp van ATLAS, een programma waarmee de belangrijkst knelpunten en bevorderende factoren uit de interviews geextraheerd kunnen worden. De vragenlijsten worden descriptief geanalyseerd (frequenties). KOSTENEVALUATIE: Dit is geen onderdeel van deze studie, wel van de vervolgstudie waarin we de effectiviteit, haalbaarheid en kosten van de strategie op maat bepalen. TIJDPAD: 1-8 mnd: (focus group) interviews; vragenlijst studie; analyse 9-12 mnd: ontwikkeling strategie op maat; rapportage

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
171103002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R.P.M.G. Hermens
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc