Mobiele menu

Cost-effectiveness of exercise therapy added to general practitioner care for osteoarthritis of the hip

Projectomschrijving

Doel van dit onderzoek was de kosteneffectiviteit vast te stellen van oefentherapie toegevoegd aan de huisartsbehandeling vergeleken met alleen huisartsbehandeling bij nieuwe patiënten met heupartrose in de huisartsenpraktijk. Het onderzoek vond plaats in de periode 2009 - 2012 en uiteindelijk deden er 203 patiënten van 101 huisartsen mee met het onderzoek. De gemiddelde leeftijd lag rond de 65 jaar en er deden iets meer vrouwen (60%) mee dan mannen. Na de loting zaten er 101 patiënten in de oefentherapie groep en 102 patiënten in de groep die alleen huisartsenzorg ontving. De uitkomstmaten waren heuppijn en beperking in functioneren vanwege de heupklachten, kwaliteit van leven en de kosten. Deze werden door de patiënten gescoord middels vragenlijsten op 6 weken en op 3, 6, 9 en 12 maanden na de beginmeting.

Drie maanden na de beginmeting was er zowel in de uitkomstmaat heuppijn als in beperking functioneren een statistisch significant en klinisch relevant verschil te zien in het voordeel voor de patiënten die oefentherapie ontvingen. Dit effect was echter niet meer aanwezig na 12 maanden. Uit de economische analyse bleek dat vanuit maatschappelijk oogpunt de oefentherapie toegevoegd aan de huisartsenzorg kostenbesparend dan wel kosteneffectief was bij deze patiënten vergeleken met alleen huisartsenzorg gedurende de 12 maanden.

Richtlijn

De studieresultaten zijn opgenomen in de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Producten

Titel: Cost-utility of exercise therapy in patients with hip osteoarthritis in primary care
Auteur: Tan, S.S., Teirlinck, C.H., Dekker, J., Goossens, L.M.A., Bohnen, A.M., Verhaar, J.A.N., van Es, P.P., Koes, B.W., Bierma-Zeinstra, S.M.A., Luijsterburg, P.A.J., Koopmanschap, M.A.
Magazine: Osteoarthritis Cartilage. 2016 Apr;24 (4)
Link: https://doi.org/10.1016/j.joca.2015.11.010
Titel: Effectiveness of exercise therapy added to general practitioner care in patients with hip osteoarthritis: a pragmatic randomized controlled trial
Auteur: Teirlinck, C.H., Luijsterburg, P.A.J., Dekker, J., Bohnen, A.M., Verhaar, J.A.N., Koopmanschap, M.A., van Es, P.P., Koes, B.W., Bierma-Zeinstra, S.M.A.
Magazine: Osteoarthritis Cartilage. 2016 Jan; 24 (1)
Link: https://doi.org/10.1016/j.joca.2015.07.023
Titel: Cost-effectiveness of exercise therapy versus general practitioner care for osteoarthritis of the hip: design of a randomised clinical trial
Auteur: Pauline P van Es 1, Pim A J Luijsterburg, Joost Dekker, Marc A Koopmanschap, Arthur M Bohnen, Jan A N Verhaar, Bart W Koes, Sita M A Bierma-Zeinstra
Magazine: BMC Musculoskelet Disord. 2011 Oct 12: 12: 232
Link: https://doi.org/10.1186/1471-2474-12-232
Titel: Osteoarthritis year in review 2015: clinical
Auteur: L Sharma 1
Magazine: Osteoarthritis Cartilage. 2016 Jan; 24 (1)
Link: https://doi.org/10.1016/j.joca.2015.07.026

Verslagen


Eindverslag

Dit patiëntgebonden onderzoek was uitgevoerd om de kosteneffectiviteit vast te stellen van oefentherapie toegevoegd aan de huisartsbehandeling vergeleken met alleen huisartsbehandeling bij patiënten met heupartrose in de huisartspraktijk. Patiënten konden meedoen als ze 45 jaar of ouder waren en hun huisarts bezochten voor een nieuwe klachtenperiode vanwege heupartrose. De patiënten werden door loting verdeeld over de twee behandelgroepen, een groep die naast huisartsenzorg oefentherapie begeleid door een fysiotherapeut ontving en de controle groep die alleen huisartsenzorg ontving. De oefentherapie bestond uit maximaal 15 behandelingen in de eerste drie maanden en drie aparte nabehandelingen in maand vijf, zeven en negen. De uitkomstmaten waren heuppijn en beperking in functioneren vanwege de heupklachten, kwaliteit van leven en de kosten. Deze werden door de patiënten gescoord middels vragenlijsten op 6 weken en op 3, 6, 9 en 12 maanden na de beginmeting. Het onderzoek vond plaats in de periode 2009 - 2012 en uiteindelijk deden er 203 patiënten van 101 huisartsen mee met het onderzoek. De gemiddelde leeftijd lag rond de 65 jaar en er deden iets meer vrouwen (60%) mee dan mannen. Na de loting zaten er 101 patiënten in de oefentherapie groep en 102 patiënten in de groep die alleen huisartsenzorg ontving. Drie maanden na de beginmeting was er zowel in de uitkomstmaat heuppijn als in beperking functioneren een statistisch significant en klinisch relevant verschil te zien in het voordeel voor de patiënten die oefentherapie ontvingen. Dit effect was echter niet meer aanwezig na 12 maanden. Uit de economische analyse bleek dat gezien vanuit maatschappelijk oogpunt de oefentherapie toegevoegd aan de huisartsenzorg kostenbesparend dan wel kosteneffectief was bij deze patiënten vergeleken met alleen huisartsenzorg gedurende de 12 maanden.
Onderhavige studie zal inzicht verschaffen in de kosteneffectiviteit van oefentherapie toegevoegd aan de huisartsbehandeling vergeleken met alleen huisartsbehandeling bij nieuwe patiënten met heupartrose in de huisartsenpraktijk. De voorbereidingen van de studie zijn gestart in februari 2009 en momenteel worden voldoende geschikte onderzoekspersonen geworven. De verwachting is dat begin 2013 de resultaten beschikbaar zullen zijn.

Samenvatting van de aanvraag

Doel
Onderzoek naar de kosteneffectiviteit van oefentherapie toegevoegd aan de huisartsbehandeling vergeleken met alleen huisartsbehandeling bij nieuwe patiënten met heupartrose in de huisartsenpraktijk.

Werkwijze
210 patiënten van 45 jaar of ouder die hun huisarts consulteren voor een nieuwe episode van heupartrose doen mee. Deze patiënten komen in twee groepen door middel van een loting (de huisarts, de patiënt, de onderzoeker weet niet in welke groep de patiënt komt). De patiënten in groep 1 ontvangen oefentherapie begeleid door een fysiotherapeut naast de huisartsenzorg. Groep 2 ontvangt alleen huisartsenzorg. De pijn en functie van de heup(en) worden gemeten gedurende 12 maanden. Ook worden alle kosten gerelateerd aan de heupklachten geïnventariseerd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC te Rotterdam. De resultaten van het onderzoek worden verwacht eind 2012/begin 2013.

Kenmerken

Projectnummer:
170992402
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. P.A.J. Luijsterburg
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC