Mobiele menu

eHealth bij hoortoestellen

Projectomschrijving

Nederland telt ruim 1,5 miljoen slechthorenden, waarvan ongeveer de helft een hoortoestel draagt. Blootstelling aan lawaai en hogere leeftijd zijn de belangrijkste oorzaken van een verminderd gehoor. Onder de zestigjarigen komt 25% in aanmerking voor een hoortoestel, bij 85 jaar is dit 75%. Slechthorenden wachten gemiddeld 7 tot 10 jaar met het aanschaffen van een hoortoestel.

Een mogelijk gevolg van slechthorendheid op oudere leeftijd is sociale isolatie. Ook zijn er aanwijzingen dat het risico op depressie en dementie vergroot wordt door onbehandeld gehoorverlies.

Slechthorenden gaan voor de aanschaf van een hoortoestel naar de audicien, waarna meerdere afspraken volgen om een goed ingesteld hoortoestel te verkrijgen. De huidige hoortoestelgebruiker is jonger, mondiger en digitaal vaardiger en wil meer zelfregie, keuzemogelijkheden en differentiatie. Met de komst van smartphone en tablet zijn de mogelijkheden toegenomen en kan door eHealth ingespeeld worden op de behoefte van hoortoesteldragers.

Uit ons oriënterend onderzoek blijkt dat slechthorenden eHealth bij hoortoestelverstrekking doelmatig vinden en dat het kan resulteren in eerdere aanschaf van een hoortoestel, meer zelfregie en keuzemogelijkheden.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Vraagstelling Is door gebruik te maken van eHealth het gebruiksgemak, de acceptatie en de beschikbaarheid van hoortoestellen groter. Methode Bovenstaande vraag zal beantwoord worden in samenwerking met de stakeholders: hoortoestelgebruikers (slechthorenden), audiologen en KNO-artsen en getoetst bij zorgverzekeraars en fabrikanten. Hypothese 1.Gebruik van eHealth bij hoortoestelverstrekking zal leiden tot een verbeterde acceptatie van hoortoestelgebruik onder slechthorenden 2.Slechthorenden zullen meer zelfregie krijgen 3.Substitutie naar de 0e lijn, geen inzet van overbodige zorg 4.Verbetering van de doelmatigheid en de kwaliteit van de zorg 5.Verlaging van de kosten van de zorg per hoofd van de bevolking Eindproduct Aan het einde van dit kortdurende project is er een samenwerkingsverband tussen de genoemde ketenpartners opgericht om de geformuleerde onderzoeksvragen in de praktijk tot uitvoering te brengen en de hypotheses te toetsen. Tijdspad Het is de bedoeling om in 4 maanden tijd bovenstaande vraagstelling uit te werken en te beantwoorden waarna de hypotheses in de praktijk getoetst kunnen worden.

Kenmerken

Projectnummer:
85300095006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R.A.L. Schoop
Verantwoordelijke organisatie:
eHooren