Transmural nutritional support
Projectomschrijving
Ondervoeding als gevolg van ziekte is een veelvoorkomend probleem bij Nederlandse ouderen. In deze studie is onderzocht of voedingsinterventie gedurende drie maanden na ontslag uit het ziekenhuis bijdraagt aan het herstel van ondervoede ouderen.
Producten
Auteur: Neelemaat F, Thijs A, Seidell JC, Bosmans JE, van Bokhorst-de van der Schueren MA.
Magazine: Nutrition Journal
Auteur: F. Neelemaat
Verslagen
Eindverslag
Samenvatting van de aanvraag
Summary in English Objective(s) / research question(s): To study the cost-effectiveness of transmural nutritional support (from admission to hospital until 3 months after discharge) in malnourished elderly patients, compared to usual care. Study design: Randomised Clinical Trial Study population: Hospitalised patients of 60 years and over admitted to the wards of mixed internal medicine with a BMI<18.5 and/or involuntary weight loss >10%(= malnourished). Intervention: Standardised Oral Nutritional Support (600 kcal/day) from admission untill three months after discharge versus usual care Outcome measures: Primary: - changes in ADL, functional limitations, muscle strength and quality of life between admission and at 3 months after discharge - length of hospital stay, number of re-admissions to hospital, complication rate, number of medical prescriptions and number of doctor contacts within the first 3 months after discharge. Secondary: - changes in body-weight and composition between admission and at 3 months after discharge Power/data analysis: 100 Control and 100 intervention patients are needed in order to detect a clinically relevant difference of 20% in functional and nutritional status or a difference in complication rates of 40% (control) vs. 20% (intervention). Intention-to-treat analysis. Multivariate techniques to test differences between intervention and control group. Regression analysis to test the relative contribution of the intervention on the outcome parameters Economic evaluation: Cost-effectiveness ratios and cost-utility ratios will be calculated with bootstrapping according to the bias corrected percentile method. Time schedule: month 1-3: prepare study, month 4-29 patient inclusion and follow-up, month 30-36: analysis and report. Keywords: malnutrition, transmural, elderly, nutritional support Nederlandse samenvatting: Doel / vraagstelling: het onderzoeken van de kosteneffectiviteit van transmurale voedingszorg, van opname in het ziekenhuis tot 3 maanden na ontslag Studie-opzet: gerandomiseerd klinisch onderzoek Studiepopulatie: ondervoede ouderen (>60j; BMI <18,5 of recent ongewenst gewichtsverlies >10%)die zijn opgenomen op de afdeling algemene inwendige geneeskunde van het VUmc, met ondervoeding Interventie: gestandaardiseerde voedingssuppletie (600 kcal/dag), te starten op de dag van opname en te continueren tot 3 maanden na ontslag uit het ziekenhuis Uitkomstmaten: Primair: - veranderingen in ADL, functionele beperkingen, spierkracht en kwaliteit van leven (bij opname en 3 maanden na ontslag) - lengte van ziekenhuisopname, complicaties, aantal heropnames in het ziekenhuis, medicijngebruik, huisartsbezoek Secundair: - veranderingen in lichaamssamenstelling (bij opname en 3 maanden na ontslag) Power-/data-analyse: om een klinisch relevant verschil van 20% in functionele en voedingsstatus aan te tonen en een afname complicaties van 40% (controle) naar 20% (interventie) zijn 100 patiënten per arm nodig. Intention-to-treat analyses, multivariaat analyses om verschillen tussen controle en interventiegroep te toetsen, regressie-analyse om de relatieve bijdrage van de interventie op uitkomstmaten te toetsen. Economische evaluatie: kosteneffectiviteitsratios en kostengebruik ratio's d.m.v. bootstrapping Tijdplanning: maand 1-3 studie voorbereiding, maand 4-29 inclusie en follow-up, maand 30-36 analyse en rapportage