Mobiele menu

Implementation and evaluation of an occupational therapy intervention at home for dementia patients and their primary caregivers

Projectomschrijving

De richtlijn ”Ergotherapie aan huis bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers” (EDOMAH-richtlijn) is in de afgelopen jaren ontwikkeld en en effectief gebleken voor thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers. Grotere zelfstandigheid van de ouderen en competentere mantelzorgers  leiden tot een verbeterde stemming, gezondheidstoestand en kwaliteit van leven. Bovendien bleek deze interventie kosteneffectief en besparend: er werd minder gebruik gemaakt van gezondheidszorgdiensten en zorgvoorzieningen en het aantal uren geleverde mantelzorg bleek afgenomen. In de praktijk worden thuiswonende ouderen met dementie nog weinig naar deze nieuwe vorm van  ergotherapie aan huis verwezen en ook lang niet alle ergotherapeuten in Nederland zijn al in deze nieuwe ergotherapie behandeling geschoold. Het doel van dit implementatieproject is daarom het implementeren van deze richtlijn zo effectief mogelijk te laten plaatsvinden. Door informatie, voorlichting en scholing aan artsen en verpleeghuis managers kan deze methode de zorg verbeteren en kosten besparen.

Verslagen


Eindverslag

Ergotherapie aan huis bij dementie (EDOMAH-interventie) bleek in onderzoek (kosten-)effectief in het verbeteren van het dagelijks functioneren van ouderen met dementie en het gevoel van competentie van hun mantelzorgers. Daarnaast verbeterde EDOMAH de kwaliteit van leven, stemming en gezondheidstoestand van beiden. Belangrijk is om deze effectieve interventie in de praktijk in te voeren, zodat thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers in heel Nederland hiervan gebruik kunnen maken. Hiertoe is implementatieonderzoek uitgevoerd, waarbij een nieuwe gecombineerde implementatiestrategie werd ingezet om EDOMAH vanuit 45 instellingen (ziekenhuizen, verpleeghuizen, GGZ) in 3 regio’s in Nederland in te voeren. Deze nieuwe strategie werd ontwikkeld op basis van onderzoek naar knelpunten bij invoering van EDOMAH in de praktijk. Doel van het onderzoek was om in een clustergerandomiseerd onderzoek het effect van deze nieuwe implementatiestrategie te onderzoeken. De nieuwe strategie is enerzijds gericht op het vergroten van de kennis en motivatie van managers en artsen en anderzijds op intensieve begeleiding van ergotherapeuten op de werkplek (zowel training in EDOMAH- als in implementatievaardigheden). De nieuwe strategie werd vergeleken met de oude die enkel scholing van ergotherapeuten betrof. Ieder cluster moest minimaal uit twee ergotehrapeuten, een arts en een manager bestaan. In totaal deden 94 ergotherapeuten, 80 artsen en 48 managers mee op baseline. Uitkomsten: aantal EDOMAH verwijzingen en toepassing van EDOMAH door ergotherapeuten op baseline, 6 en 12 maanden.

Dit onderzoek evalueert de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van twee implementatiestrategieën (een gecombineerde strategie en een educatieve strategie (de gebruikelijk strategie),bedoeld om uitvoering van deze ergotherapiebehandeling bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers in de praktijk mogelijk te maken. Daarnaast zijn deze strategieën gericht op het vergroten van de mate van adherentie van ergotherapeuten aan dit effectief gebleken ergotherapie programma (Graff et al., 2006).
Er wordt een cluster gerandomiseerd en gecontroleerd design gebruikt om de twee implementatiestrategieën te vergelijken. Hierbij worden 45 clusters uit 3 settingen van de gezondheidszorg (verpleeghuizen, algemene ziekenhuizen, GGZ instellingen) geworven. Elk cluster bestaat uit 2 ergotherapeuten, minimaal 1 arts en 1 manager. Ergotherapeuten uit de clusters in de controlegroep ontvangen een 3-daagse post-HBO cursus in theorie en vaardigheden behorend bij de richtlijn (de huidge strategie). Ergotherapeuten uit de clusters in de experimentele groep ontvangen naast deze gebruikelijke post-HBO cursus eveneens een tweedaagse training gericht op implementatie (hoe informeer en motiveer ik mijn arts/verwijzer en manager), minimaal 5 coachingsessies op de werkplek en ze verkrijgen toegang tot een web-based rapportagesysteem en discussieforum. Artsen en managers uit de clusters van de experimentele groep worden door middel van nieuwsbrieven, informatiemails en telefonische gesprekken geïnformeerd over de ergotherapiebehandeling en gemotiveerd om intensief met de ergotherapeuten samen te werken en naar de ergotherapiebehandeling te verwijzen (artsen) en om het gebruik van de richtlijn te faciliteren (managers).
Voor de start van het onderzoek (baseline) en 6 en 12 maanden na baseline worden gegevens verzameld m.b.t. de adherentie van de ergotherapeuten aan de richtlijn en de kennis van de ergotherapeuten, verwijzers en managers. Ook worden er gegevens verzameld met betrekking tot het aantal uitgevoerde ergotherapiebehandelingen op basis van deze interventie aan huis en wordt het aantal verwijzingen in kaart gebracht Secundair worden er gegevens verzameld van cliënten en mantelzorgers (m.b.t. het dagelijks functioneren, kwaliteit van leven etc.) voor de start van de behandeling, en 6 en 12 maanden hierna, om te zien of een effectievere uitvoering van de ergotherapiebehandeling ook betere patiënt- en mantelzorger uitkomsten laat zien.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting/ Summary (Nederlands) 1.Doelstelling: testen van effectiviteit & doelmatigheid van twee implementatiestrategieën van ergotherapie (ET) thuis bij dementie: een gecombineerde strategie vergeleken met een educatieve strategie. 2. Studie opzet: cluster gerandomiseerde gecontroleerde trial in 3 gezondheidszorg settingen: extramurale zorg vanuit: 1)verpleeghuis, 2)algemeen ziekenhuis, 3)GGZ. 3.Studiepopulaties:ergotherapeuten;artsen;managers;dementie patiënten & mantelzorgers. 4. Interventie: evidence based richtlijn “ergotherapie thuis bij dementie” (EDO-richtlijn). 5. Implementatiestrategieën: gecombineerde strategie (educatie,monitoring, feedback & reminders voor ergotherapeuten, artsen en managers) en gebruikelijke educatieve strategie (educatie ergotherapeuten). 6. Uitkomstmaten primair: 1) % adherentie ergotherapeuten aan EDO-richtlijn; 2) gebruik ET thuis. 7. Data analyse:met random effecten regressiemodellen. Steekproefgrootte:45 instellingen uit de 3 gezondheidszorg settingen,180 patiënten en hun mantelzorgers. 8. Economische evaluatie: vergelijking kosteneffectiviteit van de twee implementatie strategieën. 9. Tijdpad: voorbereiding (6 maanden); uitvoering (24 maanden); rapportage (6 maanden). Summary (Engels) 1. Implementation objectives: to test effectiveness & efficiency of two implementation strategies of “community occupational therapy (OT) in dementia”: a combined strategy compared to an educational strategy. 2. Design: cluster randomised controlled trial in 3 health care settings: outpatient treatment from 1) nursing home, 2) general hospital, 3) mental health service. 3. Study populations: occupational therapists (OT’s); physicians, managers; patients & caregivers at home. 4. Intervention: evidence based guideline “community occupational therapy in dementia” ( EDO-guideline). 5. Implementation strategies: a combined strategy (education, monitoring, feedback & reminders for OT’s, physicians & managers) compared to an usual educational strategy (education for OT’s). 6. Main outcomes:1)% adherence to use of EDO-guideline by OT’s; 2) use of community OT. 7. Data analysis: random effects regression models; Sample size:45 institutes of these 3 health care settings, 180 patients and their caregivers. 8. Economic evaluation: comparison of cost-effectiveness between both two implementation strategies. 9. Time schedule: preparations (6 months); study performance (24 months); report (6 months).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
170993005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. M.J.L. Graff
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc