Mobiele menu

Implementatiefellow Academisch Medisch Centrum

Projectomschrijving

Vanuit het AMC heb ik in mijn functie van stafadviseur kwaliteit in 2009 subsidie verkregen voor een 3-jarig implementatiefellowship. Samen met 9 andere fellows uit de UMC’s en 2 topklinische ziekenhuizen volg ik een traject bestaande uit een aantal scholingsdagen door medewerkers van IQ-healthcare en het indienen van 6 subsidieaanvragen binnen het deelprogramma Implementatie. Eveneens dien ik als fellow een netwerk op te bouwen van professionals die zich met implementatie-onderzoek bezig houden, zowel binnen als buiten het AMC.

Alhoewel ik mij vooral bezighoud met het begeleiden van implementatietrajecten, is  aan mij de taak om onderzoeksvragen van professionals in het AMC  te gieten in een subsidieaanvraag waarbij onderzoek naar het effect van verschillende  implementatiestrategieen centraal staat. Met het fellowship wil ZonMw een kennisimpuls geven op implementatiegebied en verwacht zij  meer inzicht te krijgen in welke strategieën het meest effectief zijn om veranderingen te implementeren in de (klinische) praktijk.

Verslagen


Eindverslag

In 2009 heb ik subsidie verkregen voor een implementatiefellowship voor de duur van 3 jaar. Het 1e jaar bestond voornamelijk uit het volgen van maandelijkse onderwijsmodules gegeven door de staf van IQ-healthcare in Nijmegen. Naast het opzetten van een kennisnetwerk op gebied van implementatie was het jaarlijks indienen van 2 subsidieaanvragen binnen het deelprogramma Implementatie, een vereeiste binnen het fellowshipprogramma waaraan ik ruimschoots heb voldaan. Ik heb een start gemaakt met het opzetten van een kennisnetwerk door oa.naamsbekendheid te krijgen door het geven van onderwijs, publicaties over projecten in het AMC-tijdschrift en vooral het aanbieden van ondersteuning bij de uitvoering van implementatieprojecten.Doordat ik zitting heb gekregen in verschillende commissies van het AMC, heb ik in toenemende mate zicht gekregen op welke onderwerpen zich lenen voor het indienen van een subsidieaanvraag bij Zon-Mw, en welke projecten ondersteuning kunnen gebruiken. Het fellowship heeft mij geholpen om meer bekendheid te krijgen in het ziekenhuis. Ik merk wel toenemend 'begrip' van artsen voor het koppelen van onderzoek aan implementatietrajecten maar netwerken buiten het AMC blijft lastig. Mijn meest inspirerende netwerk buiten het AMC is de groep van 9 mede-fellows.

Samenvatting van de aanvraag

Begin 2008 is de beoogde kandidate als programmaleider van de cluster “Evidence-based Practice & Implementatie” aangesteld bij de nieuw opgerichte afdeling Kwaliteit en Proces Innovatie (KPI)van het AMC. Het streven van de KPI is verbeteringen in de kwaliteit van zorg te bereiken mn. verbeterde logistiek, bevorderen van evidence-based werken en toepassing van richtlijnen en verbeteren van patiëntveiligheid. De afdeling adviseert aan de Raad van bestuur welke zich heeft gecommiteerd dit fellowproject te steunen, inclusief de aanvullende AIO financiering De kandidate heeft de afgelopen jaren een veelheid aan activiteiten ontplooid m.b.t. het ontwikkelen en implementeren van evidence-based richtlijnen en het geven van onderwijs hierover. Het doel van haar cluster binnen KPI is om onderzoek te genereren naar effectieve implementatiestrategieën in een intramurale setting. De kandidate is sinds 1994 werkzaam in het AMC en houdt zich bezig met het opstellen en implementeren van richtlijnen, en eveneens met de uitvoering van klinische studies naar de effectiviteit van handelingen, en met het geven van onderwijs over ondermeer Evidence-Based Practice. Zij heeft zitting gehad in een aantal richtlijnen- cq implementatiecommissies en werkgroepen van zowel binnen als buiten het AMC (zie BIjlage CV). In 2004 is zij aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op het proefschrift getiteld: “Evidence-based guidelines: a burden AND a blessing”. Momenteel is zij programmaleider van de cluster “Evidence-based practice & Implementatie” alwaar zij verantwoordelijk is voor het verbeteren van het gebruik van richtlijnen en protocollen in het AMC en het mede-ontwikkelen van kennis over effectieve implementatiestrategieen. De kandidate is werkzaam geweest als verpleegkundige, waar van een aantal jaar in het AMC. Zij is eveneens sociaal psychologe en klinisch epidemioloog. De combinatie van deze drie expertisegebieden vormen potentieel een geschikt profiel.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
170996001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A. Goossens
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC