ZonMw tijdlijn Doelmatigheidsonderzoek https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Doelmatigheidsonderzoek nl-nl Sat, 16 Feb 2019 02:18:36 +0100 Sat, 16 Feb 2019 02:18:36 +0100 TYPO3 news-3620 Thu, 14 Feb 2019 13:15:35 +0100 Behandeling van onbegrepen klachten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/behandeling-van-onbegrepen-klachten/ Veel mensen die bij de huisarts komen met onbegrepen klachten, hebben een ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS). Zij ontwikkelen onbewust lichamelijke klachten waarvoor geen medische reden gevonden kan worden. Deze klachten gaan meestal niet vanzelf weg en leiden vaak tot verminderd functioneren. Het leren omgaan met negatieve gedachten kan hen helpen actief met hun leven verder te gaan, maar de drempel om hiervoor naar een psycholoog te gaan is hoog. Veel huisartspraktijken maken tegenwoordig gebruik van een praktijkondersteuner voor de geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ,) die kortdurende psychische interventies kan uitvoeren, en ook mensen met OSS kan begeleiden. De POH-GGZ kan de drempel voor psychologische begeleiding verlagen.

Uit onderzoek van Dr. J.C. Van der Wouden PhD blijkt dat de mensen die behandeld werden door een POH-GGZ na 12 maanden minder last hadden van pijn en fysiek beter functioneren. Die behandeling is  met name effectief bij patiënten bij wie de klachten niet meer dan enkele jaren aanwezig waren, of bij wie sprake was van minder bijkomende lichamelijke aandoeningen. De interventie is ook kosteneffectief.

Meer informatie

]]>
news-3618 Thu, 14 Feb 2019 11:53:24 +0100 Toelatingsronde Topspecialistische Zorg en Onderzoek geopend https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/toelatingsronde-topspecialistische-zorg-en-onderzoek-geopend/ Vandaag is de toelatingsronde geopend voor het programma Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO). Deze ronde, die valt onder de verantwoording van VWS, fungeert als toegangspoort voor het kunnen indienen van subsidieaanvragen. Alle niet-UMC’s in Nederland die specifieke topspecialistische functies op zeer hoog niveau uitvoeren, kunnen een aanvraag indienen. De deadline van deze toelatingsronde is 28 maart 2019. Het programma TZO heeft als doel om topspecialistische zorg, onderzoek en onderwijs in niet-academische ziekenhuizen te continueren en te verbeteren en qua bekostiging tot een duurzame oplossing te komen. Het programma is het vervolg op het programma TopZorg, waarvan eerder deze maand de evaluatie is verschenen.

Voor wie

Deze oproep staat open voor alle ziekenhuizen en categorale instellingen in Nederland die medisch specialistische zorg leveren en niet in aanmerking komen voor de beschikbaarheidsbijdrage academische zorg (BBAZ). Aanvragers voeren op zeer hoog niveau binnen één of meerdere specifieke zorgfuncties een combinatie van topspecialistische zorg, onderzoek en onderwijs uit en willen deze functie versterken.

Besluit VWS

Een door VWS aangestelde toelatingscommissie brengt advies uit aan de minister voor Medische Zorg en Sport. Deze besluit welke topspecialistische functies doorgaan naar de subsidieronde die later dit jaar opengesteld wordt.

Meer informatie

Het programma TZO
De oproep voor de toelatingsronde
Evaluatie programma TopZorg (pdf)

 

]]>
news-3251 Wed, 06 Feb 2019 09:00:00 +0100 Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 4 april 2019 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/congres-goed-gebruik-geneesmiddelen-4-april-2019/ Op donderdag 4 april 2019 organiseert ZonMw het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het programma is bekend en aanmelden is mogelijk. Voor wie

Het GGG-congres is bedoeld voor onderzoekers, (huis)artsen, medisch specialisten, (ziekenhuis)apothekers, apothekersassistenten, (gespecialiseerd) verpleegkundigen, maar ook voor beleidsmakers, koepelverenigingen, farmaceutische industrie, zorgverzekeraars, studenten en patiënten(organisaties).

Samenwerking

Het programma is dit jaar voor het eerst opgesteld in samenwerking met het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Bijwerkingencentrum Lareb, College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG), Zorginstituut Nederland (ZIN) en Geneesmiddelenbulletin (GeBu).

Programma

Het gevarieerde programma met presentaties van recent onderzoek, paneldiscussies en interactieve sessies belicht de resultaten van projecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en andere ZonMw-programma’s, en andere innovatieve onderzoeksprojecten. Daarnaast komen ter inspiratie en navolging voorbeelden aan bod van nieuwe initiatieven en ontwikkelingen uit de dagelijkse praktijk.

Netwerken

Tijdens de pauzes en de afsluiting van het congres is er volop mogelijkheid voor netwerken op laagdrempelige wijze. Voor zowel professionals als medisch studenten biedt het congres alle gelegenheid tot het genereren en delen van kennis en het vergroten van hun netwerk.

Meer informatie en aanmelden

Het programma is bekend en aanmelden is mogelijk. Bekijk hier het volledige programma.


Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over het programma Geneesmiddelen? Schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief Geneesmiddelen.

 

]]>
news-3564 Mon, 04 Feb 2019 15:27:50 +0100 Wereld Kankerdag 2019 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/wereld-kankerdag-2019/ Ieder jaar wordt op Wereld kankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én dat van naasten of nabestaanden - te onderstrepen. Onderzoek

ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar kanker om met kennis de zorg en gezondheid te verbeteren. Meer weten over onze projecten? We hebben een aantal projecten voor u uitgelicht. Bekijk de projecten rondom kanker.

 

]]>
news-3550 Thu, 31 Jan 2019 16:06:27 +0100 Conferentie De Nationale Wetenschapsagenda: Vernieuwende risico’s of risicovolle vernieuwing? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/conferentie-de-nationale-wetenschapsagenda-vernieuwende-risicos-of-risicovolle-vernieuwing/ De Nationale Wetenschapsagenda organiseert op donderdag 7 maart een conferentie voor betrokkenen en geïnteresseerden met als onderwerp: "Vernieuwende risico’s of risicovolle vernieuwing?". Tijdens de conferentie gaan we dieper in op de noodzaak voor vernieuwend onderzoek binnen de Nationale Wetenschapsagenda. De conferentie vindt plaats op donderdag 7 maart van 12:30 tot 17:00 uur in Het Paard, Prinsegracht 12, 2512 GA te Den Haag.

Aanmelden

De conferentie is gratis toegankelijk. U kunt uw deelname registreren op de evenementpagina van de conferentie.

Programma

De overkoepelende ambitie van het NWA-programma is het leveren van een positieve, structurele bijdrage aan de kennismaatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Tijdens de conferentie geven we een update hoe de NWA dat bewerkstelligt en een overzicht van de calls en initiatieven die nu worden uitgerold.

 
Opening nieuwe call

Ook openen we tijdens het congres een nieuwe NWA-call: De Ideeëngenerator. Een laagdrempelig instrument waarmee de NWA ruimte wil bieden voor kleinschalige, risicovolle onderzoeksprojecten. Hoe past dit binnen de ambitie van het NWA programma? Tijdens deze conferentie zullen we dieper ingaan op de waarde van het nemen van risico’s, de relevantie van ‘mislukt’ onderzoek, en de waarde van ongeremde nieuwsgierigheid.

Het volledige programma vindt u op de evenementpagina van de conferentie.

Mocht u vragen hebben over de organisatie van de bijeenkomst of uw aanmelding, dan kunt u deze mailen naar nwa@nwo.nl of bellen naar 070-3440580.

Meer informatie

 

]]>
news-3452 Tue, 15 Jan 2019 11:46:58 +0100 ZonMw actief tijdens de e-healthweek 2019 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-actief-tijdens-de-e-healthweek-2019/ Van 21 tot 26 januari is de landelijke e-healthweek. Met meer dan 200 activiteiten door het hele land kan het grote publiek zien en ervaren welke mogelijkheden er zijn en hoe e-health kan worden ingezet. ZonMw organiseert twee activiteiten op het gebied van dementie en sport. Met e-health, digitale ondersteuning in de zorg, krijgen mensen makkelijker toegang tot zorg en meer inzicht in hun gezondheid. ZonMw draagt daar aan bij door onderzoek en het stimuleren van de implementatie en wij zijn dan ook van harte hoofdpartner van de e-healthweek.

Sessies ‘dementie’ en ‘sport’

Op maandag 21 januari organiseren we twee sessies op de openingsmanifestatie ICT&Health. In de sessie 'E-health voor sport én zorg' gaan we kijken wat de zorg kan leren van innovaties uit de sport. Slimme tools voor lichaamshydratie of krachtmetingen, hoe kunnen we deze toepassen in de zorg? Daarnaast organiseren we de sessie 'Dementie innovaties, gebruik ze!' Er zijn veel e-health applicaties voor dementie. Samen met de deelnemers gaan we ons buigen over de belangrijke vraag: hoe kunnen we er samen voor zorgen dat meer mensen met dementie en hun naasten deze technologie ook kunnen gebruiken?

E-health in ZonMw projecten

E-health is bij ZonMw in veel programma’s te vinden. De focus is onderzoek naar e-health en het gebruik ervan in de praktijk. Zo onderzochten we het gebruik van een app voor mensen met separatieangst, deden we onderzoek naar de mogelijkheden voor thuisrevalidatie, werd er een zelfmanagement methodiek ontwikkeld voor mensen met autisme en onderzochten we de inzet van een tabletcoach. Een selectie van deze en meer mooie projecten en projectresultaten hebben wij verzameld op onze speciale e-healthweek pagina.

Meer informatie

ZonMw en de e-healthweek
Activiteiten e-healthweek

 

]]>
news-3420 Thu, 10 Jan 2019 11:19:30 +0100 Blog 'Een aantal weken in New York' https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/blog-een-aantal-weken-in-new-york/ In april 2018 ontving Rosa Geurtzen tijdens het ZonMw-symposium 'Doelmatigheid van zorg 2018' een beurs voor haar rol in de PreCo studie: prenatale counseling bij extreme vroeggeboorte, omdat deze studie bijdraagt aan het maken van keuzes in de zorg (choosing wisely). Zij bracht onder meer een bezoek van 4 weken aan een neonatologie-afdeling in New York. Als afsluiting van mijn tijd als AIOS kindergeneeskunde (arts in opleiding tot specialist) liep ik een aantal weken mee op een NICU (Neonatale Intensive Care Unit) in New York. Geweldig om in een ander systeem mee te mogen kijken. Ik werd gastvrij ontvangen.

Er is heel veel anders: de opleidingen zijn anders, de organisatie is anders, de bekostiging is anders, de stad is anders (zeker voor een van oorsprong Achterhoekse :-)) en er is een prachtige diversiteit onder zowel patiënten als medewerkers. En er is ook veel hetzelfde; ook hier probeert men het antibioticagebruik bij neonaten zoveel mogelijk te beperken, ook hier zijn campagnes in het ziekenhuis om de handhygiëne te vergroten, ook hier zijn heel slimme en toegewijde neonatologen bezig om de zorg te verbeteren.

Het leukst zijn de kleine verschillen; waar je leert dat er meerdere wegen zijn naar Rome. Oftewel ‘there is more than one way to skin a cat’. Bijvoorbeeld een ander CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) systeem dan ik gewend ben, namelijk bubble CPAP met tevens een heel andere interface op het gezicht. Hier had ik nog geen mening over, maar er blijkt een berg aan literatuur over te bestaan. Zo zijn er nog veel meer grote en kleine verschillen die je aan het denken zetten. En er zijn ook gewoontes: in een vergadering werd een andere CPAP-interface besproken en overduidelijk afgewezen, terwijl dat de interface is die wij gebruiken. Waarschijnlijk zouden wij andersom hetzelfde kunnen doen, met misschien wel dezelfde argumenten “dat ziet er niet fijn uit voor ouders..”

Choosing wisely

En er zijn ook verschillen waarbij ik onze manier van werken nog meer ben gaan waarderen, met name voor patiënten waarbij er discussie kan zijn over het al dan niet starten of staken van intensieve behandelingen. Tijdens de visite aan bed vroeg de fellow neonatologie (kinderarts in opleiding tot subspecialist) aan het staflid of een discussie over de doelen van de behandeling gevoerd moest worden (het betrof een extreem prematuur met een bloeding in het brein en aan intensieve beademing). Het antwoord was kort: ‘the bleeding is not severe enough to ask parents to withdraw care’. Er vielen mij een aantal zaken op. Men lijkt het eventueel staken van een behandeling alleen te overwegen als het 100% zeker volledig kansloos is. Terwijl wij het als niet ethisch ervaren om door te gaan met een IC-behandeling als het medisch zinloos is (al is dat soms nog lastig te definiëren natuurlijk). En wat als het een ‘voorkeursgevoelig’ besluit betreft (beslissingen waar meer dan 1 mogelijkheid medisch gezien passend of acceptabel is en het proces of de uitkomsten verschillend gewaardeerd kunnen worden)? Bijvoorbeeld een langdurige IC behandeling met onzekere uitkomst en bij overleven een risico op een ernstige beperking? Op deze NICU leek het initiatief voor het eventueel staken van de behandeling in een dergelijke situatie vanuit ouders te moeten komen. Overigens lijken de ouders ook anders te zijn dan de ouders in Nederland. Ze neigen meer tot voortzetting van  intensieve zorg bij een slechte neurologische prognose. Ook is de wet in de staat New York anders: ouders en patiënten hebben hier het laatste woord in beslissingen rondom levenseinde. Tot slot werd het voortzetten van de IC-behandeling voor deze patiënt besproken en besloten in slechts een paar minuten tijdens de dagelijkse visite.

Ik weet helemaal niet wat er in ons team besloten zou zijn, ik ken de ouders niet en ik ken niet alle medische details van dit patiëntje. Wat ik wel heel zeker weet is dat we er meer over gepraat zouden hebben. Zowel met collega’s als met ouders. Omdat je als team een behandeling bent gestart, ben je naar mijn mening ook verantwoordelijk voor het evalueren ervan. Door structurele teambesprekingen word je gedwongen na te denken over de ingeschatte prognose, om een helicopterview aan te nemen en te bedenken of je het goede doet. Bovendien leer je van andere zorgprofessionals (verpleging, artsen, maatschappelijk werk), zeker wanneer je nog in opleiding bent is dat enorm waardevol. En het spreken met ouders is altijd belangrijk, maar zeker als het gaat om een ‘voorkeursgevoelig’ besluit is het essentieel. Hoe staan ouders er in? Welke waardes en voorkeuren hebben zij, wat is belangrijk voor hen? En willen ze een rol in het beslissingsproces? Op deze manier kunnen we de beste beslissingen nemen die passen bij de medische situatie van de kinderen én  bij de ouders. En de uitkomsten van deze beslissingen mogen best anders zijn tussen Amerika en Nederland omdat bijvoorbeeld de ouders anders zijn, maar mijn inziens niet omdat er weinig over gepraat wordt.

Meer informatie

]]>
news-3401 Mon, 24 Dec 2018 12:46:29 +0100 Hartinfarct snel uitsluiten voorkomt onnodige gang naar ziekenhuis https://www.radboudumc.nl/nieuws/2018/hartinfarct-snel-uitsluiten-voorkomt-onnodige-gang-naar-ziekenhuis Een groot deel van de mensen met pijn op de borst heeft geen (dreigend) hartinfarct en hoeft bij nader inzien niet naar het ziekenhuis. Interventiecardioloog Cyril Camaro van het Radboudumc gaat onderzoeken of bij mensen thuis al snel en betrouwbaar is vast te stellen of iemand naar het ziekenhuis moet, of beter naar de huisarts kan. Lees meer op de website van het Radboudumc. news-3372 Mon, 17 Dec 2018 15:23:11 +0100 Subsidieregeling veelbelovende zorg volgend jaar van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieregeling-veelbelovende-zorg-volgend-jaar-van-start/ Veelbelovende zorg dient snel bij de patiënt te komen als de effectiviteit daarvan bewezen is. Zorg wordt alleen vergoed vanuit het basispakket, als het ten minste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland. Hiervoor is kwalitatief goed onderzoek nodig. De zorg bij dit type onderzoek is vaak kostbaar, vergt expertise en duurt meerdere jaren. Soms zijn de kosten van de zorg dusdanig hoog, dat dit het doen van onderzoek naar de (kosten)effectiviteit belemmert. Voor de vergoeding van zorg en het bijkomend onderzoek om de pakketwaardigheid aan te tonen, is de regeling veelbelovende zorg ontwikkelt. Naar verwachting wordt in februari 2019 de subsidieregeling veelbelovende zorg gepubliceerd in de Staatscourant. In deze regeling staan de criteria waaraan moet worden voldaan om voor de regeling in aanmerking te komen.

Informatiebijeenkomst

Op donderdag 19 februari 2019 is er een informatiebijeenkomst over veelbelovende zorg. Er is ook een mailadres opengesteld voor meer informatie en vragen over de nieuwe regeling: veelbelovendezorg@zinl.nl. De subsidieregeling gaat in maart open. De eerste projectideeën kunnen naar verwachting tot half mei worden aangeboden.

Jaarlijks tot maximaal € 69 miljoen beschikbaar

Met deze regeling stelt het ministerie van VWS jaarlijks maximaal € 69 miljoen beschikbaar. Voor deze regeling komen medische technologie, hulpmiddelen en specifieke groepen geneesmiddelen (ATMP’s en off-label geneesmiddelen die al zeven jaar een marktregistratie hebben)  in aanmerking wanneer marktfalen aangetoond kan worden. Een projectsubsidie wordt voor maximaal 6 jaar verleend. Na afloop van het onderzoekstraject volgt binnen zes maanden een beoordeling van het Zorginstituut of de betreffende zorg het basispakket kan instromen. Er komt twee keer per jaar een indieningsmogelijkheid voor de subsidieregeling. Hierbij bestaat de procedure uit een projectidee en een uitgewerkte aanvraag.

Zorgaanbieders en bedrijfsleven werken samen

Bedrijven worden nadrukkelijk aangemoedigd om samen met een zorgaanbieder gebruik te maken van deze regeling. Samenwerking tussen zorgaanbieders en bedrijfsleven zorgt ervoor dat aanwezige kennis en expertise optimaal ingezet wordt en een goed onderzoeksvoorstel wordt geschreven. De aanvraag vanuit verschillende partijen kan uitsluitend door een zorgaanbieder (bijvoorbeeld een ziekenhuis) ingediend worden. De eerste projectideeën kunnen naar verwachting tot half mei worden aangeboden.

Kortere en eenvoudigere procedure

De subsidieregeling veelbelovende zorg wordt uitgevoerd door het Zorginstituut in samenwerking met ZonMw en vervangt het huidige programma Voorwaardelijke Toelating dat sinds 2012 bestaat. Met deze nieuwe regeling wordt de doorlooptijd van de voorbereidingsprocedure verkort en vereenvoudigd en is er 2 keer per jaar de mogelijkheid tot indienen. Door deze veranderingen kan veelbelovende zorg als die bewezen effectief en doelmatig blijkt te zijn sneller bij de patiënt terecht komen.

]]>
news-3353 Thu, 13 Dec 2018 14:29:05 +0100 Tips voor onderzoekers: sekse en gender integreren in onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tips-voor-onderzoekers-sekse-en-gender-integreren-in-onderzoek/ Om iedereen even goede zorg te kunnen bieden, moet de gezondheidszorg rekening houden met verschillen die er zijn tussen mensen. Een voorbeeld daarvan zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen. Voor subsidieaanvragers hebben we daarom tips en tools verzameld over hoe in gezondheidsonderzoek goed aandacht te besteden aan deze verschillen. Aandacht voor verschillen tussen mannen en vrouwen in gezondheidsonderzoek komt de kwaliteit van onderzoek ten goede. Zo weet je bijvoorbeeld beter of mannen en vrouwen dezelfde risico’s lopen op een ziekte en of een behandeling goed aansluit bij zowel mannen als vrouwen. Daarbij maken we onderscheid tussen sekse en gender.

Sekse

Sekse verwijst naar een set van biologische eigenschappen van mensen en dieren. Het wordt vooral geassocieerd met fysieke en fysiologische kenmerken, waaronder chromosomen, gen-expressie, hormoonniveaus en -functies, en reproductieve/seksuele anatomie. Sekse wordt over het algemeen onderverdeeld in man of vrouw, maar er is een variatie in de biologische eigenschappen die sekse omvatten en hoe die aspecten tot uiting komen.

Gender

Gender verwijst naar de sociaal geconstrueerde rollen, gedrag, uitingen en identiteiten van meisjes, vrouwen, jongens, mannen en genderdiverse mensen. Het beïnvloedt hoe mensen zichzelf en anderen zien, hoe zij zich gedragen en met elkaar omgaan, en de verdeling van macht en middelen in een samenleving. Gender wordt over het algemeen neergezet als een binair concept (mannelijk en vrouwelijk), maar er is een grote verscheidenheid in hoe individuele mensen en groepen gender begrijpen, ervaren en uiten.

Tips

Om onderzoekers te ondersteunen met het meenemen van man-vrouwverschillen in hun onderzoeksvraag, hebben we tips en tools verzameld op deze pagina: www.zonmw.nl/faqgender. Je vindt hier onder andere informatie over de relevantie van sekse en gender, en hoe het mee te nemen in de probleemstelling en bij het maken van een plan van aanpak. Meer informatie over gender bij ZonMw: www.zonmw.nl/gender

Bron infographic: Canadian Institutes of Health Research

]]>
news-3336 Tue, 11 Dec 2018 08:49:06 +0100 Projectleidersbijeenkomst zorgevaluatie https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/doelmatigheidsonderzoek/zorgevaluatie/projectleidersbijeenkomst-zorgevaluatie-2018/ Op 2 november was er een projectleidersbijeenkomst. Het onderwerp was de problematiek van patiëntinclusie bij met name zorgevaluatie-onderzoek. Het QuinteT Team van de universiteit van Bristol gaf een presentatie over manieren om de werving van patiënten voor zorgonderzoek te verbeteren. Lees het verslag van de projectleidersbijeenkomst en bekijk de video over patiënteninclusie. news-3317 Thu, 06 Dec 2018 10:11:12 +0100 Briljante Mislukkingen Award Zorg 2018 uitgereikt https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/briljante-mislukkingen-award-zorg-2018-uitgereikt/ Op dinsdag 4 december reikte onze directeur Henk Smid, tevens lid van de jury, de publieksprijs van de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2018 uit. De publieksprijs ging dit jaar naar Janneke Wittekoek met de casus ‘Het belang van actieve opsporing bij erfelijke aandoeningen’. Peter Wouters mocht met zijn casus ‘Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?’ de juryprijs in ontvangst nemen. Publieksprijs

Janneke Wittekoek en Manon Houter zetten zich met de Stichting LEEFH in om mensen met een erfelijk verhoogde kans op hart- en vaatziekten, ten gevolge van Familiaire Hypercholesterolemie (FH), vroegtijdig in kaart te brengen. Het lukte niet om het bevolkingsonderzoek naar FH nieuw leven in te blazen. De les? Een goed uitgewerkte businesscase ontbrak bij de poging om weer een bevolkingsonderzoek te realiseren. Dit blijkt essentieel bij het aantonen van rendement van preventie.

Juryprijs

Peter Wouters had een goed doordacht, betaalbaar en uitvoerbaar hartrevalidatieconcept dat stuk liep op de implementatie. Een belangrijke les was dat geldverstrekkers in de zorg moeilijk te overtuigen zijn van het rendement dat innovatie en preventie uiteindelijk opleveren. Dit vraagt om een intensieve benadering van stakeholders en het creëren van draagvlak, niet alleen voor het idee maar ook voor de uitvoer en financiering.

Briljante Mislukkingen

De meest briljant mislukte innovaties in de zorg, innovaties die om uiteenlopende redenen toch niet van de grond zijn gekomen. Waar ging het anders dan gepland, welke lessen vallen er te trekken en hoe kan je die ervaring delen. Dat is waar het bij Briljante Mislukkingen om draait. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) organiseerde deze prijsuitreiking voor de vijfde keer.

]]>
news-3303 Tue, 04 Dec 2018 15:46:00 +0100 Nieuwe subsidieoproepen Zwangerschap en geboorte https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-subsidieoproepen-zwangerschap-en-geboorte/ Binnen het programma Zwangerschap en geboorte II zijn 2 nieuwe subsidieoproepen opengesteld. Tot 12 maart 2019 kunt u een onderzoeksvoorstel indienen. Met uw onderzoek levert u een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van integrale geboortezorg, prenatale of neonatale screening. Subsidieoproep: Verbeteren kwaliteit integrale geboortezorg

Het doel van deze subsidieoproep is het bevorderen van de perinatale en maternale gezondheid in het algemeen en het terugdringen van verschillen in perinatale en maternale gezondheid in het bijzonder.

Subsidieoproep: Prenatale screening en neonatale screening

Het doel van deze subsidieoproep is bij te dragen aan het optimaliseren van de prenatale screening of neonatale screening in Nederland.

Kijk voor meer informatie over het programma Zwangerschap en geboorte op de programma pagina.

Let op: ZonMw is overgestapt naar een ander digitaal indiensysteem, ‘Mijn ZonMw’. Aanvragen kunnen uitsluitend en conform de richtlijnen worden ingediend via Mijn ZonMw, zie hier voor meer informatie.

 

]]>
news-3276 Tue, 27 Nov 2018 16:31:00 +0100 Nederlandse positie geboortezorg verbeterd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nederlandse-positie-geboortezorg-verbeterd/ Europese vergelijking van de perinatale sterfte toont aan dat sterfte rond de geboorte in Nederland afneemt. Dat blijkt uit het Euro-Peristat rapport. Met het grootschalige onderzoek is voor de 4e keer de perinatale gezondheid in Europa in kaart gebracht. Perinatale sterfte neemt af

De perinatale sterfte bestaat uit de foetale sterfte (sterfte vóór de geboorte) plus de neonatale sterfte (sterfte na de geboorte). In 2015 was de perinatale sterfte in Nederland 4,2 per duizend geboortes. Vergeleken met het vorige Euro-Peristat-rapport over 2010 is dit een afname van 20%. Nederland steeg hiermee in de Europese rangorde van de 15e naar de 11e plek. Volgens Euro-Peristat zijn deze internationale cijfers het beste te vergelijken als gekeken wordt naar de foetale sterfte vanaf 28 weken zwangerschapsduur en de neonatale sterfte vanaf 24 weken.

Kennis uit ZonMw programma’s  

Kennis uit ZonMw-programma’s Zwangerschap en geboorte, DoelmatigheidsOnderzoek en Goed Gebruik Geneesmiddelen dragen bij aan de perinatale en maternale gezondheid.
Projecten bestrijken de hele geboortezorg keten: van preconceptiezorg, zorg tijdens zwangerschap en na de geboorte. De regionale consortia Zwangerschap en geboorte monitoren per regio de perinatale en maternale gezondheidsuitkomsten. De regionale consortia werken momenteel samen aan een artikel over de regionale cijfers.

Meer informatie:

]]>
news-2546 Thu, 22 Nov 2018 10:32:00 +0100 Gehonoreerde projecten in ronde 1 - Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gehonoreerde-projecten-in-ronde-1-goed-gebruik-hulpmiddelenzorg/ In open ronde 1 van het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg (GGH) is aan 5 projecten subsidie toegekend. Binnen deze projecten gaat het om doelmatigheidsonderzoek naar de integrale hulpmiddelenzorg. Waar zetten de 5 projecten op in? Aan deze 5 projecten is subsidie toegekend in open ronde 1:

Orthopedische schoenen

Er is een nieuwe zorgprocedure voor het aanmeten en gebruiken van orthopedische schoenen, Hierbij gaat het om een combinatie van digitaal aanmeten en ‘motivational interviewing’. Is deze procedure (kosten)effectiever dan de gebruikelijke zorg voor patiënten met diabetische voetproblematiek? Bekijk het project.

Handprothesen

Is de bionische handprothese (kosten)effectiever dan een standaard handprothese? Binnen dit project worden de handprothese en de integrale zorg hier omheen geëvalueerd. Ook levert dit project een online keuzehulp op voor gebruikers van handprothesen. Bekijk het project.

Gepersonaliseerde orthese

Uit dit project zal blijken hoe (kosten)effectief de gepersonaliseerde orthese zorg is bij patiënten met een neuromusculaire aandoening en ervaren loopproblematiek. Bekijk het project.

Herbruikbaar katheter

Mensen die moeite hebben om hun blaas te legen gebruiken hiervoor wegwerpkatheters. In dit project wordt onderzocht of herbruikbare katheters een goed en (kosten)effectiever alternatief zijn.  Bekijk het project.

Impact van de Module Continentie Hulpmiddelen

Met de Module Continentie Hulpmiddelen wordt het gebruik van incontinentiematerialen afgestemd op de patiënt. In dit onderzoek wordt gekeken of het gebruik van de module ervoor zorgt dat patiënten beter functioneren en hun hulpmiddelen (kosten)effectiever gebruiken als deze module wordt gevolgd. Bekijk het project.

Stimuleringssubsidies

Ook zijn er stimuleringssubsidies toegekend aan 8 projecten.

Open ronde 2

In Open Ronde 2 van het programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg zijn 11 projectideeën ingediend. Lees meer over de status en tijdpad.

]]>
news-3225 Fri, 16 Nov 2018 12:39:39 +0100 Netwerkvoorbereider voor netwerkvorming rondom onderzoek in de zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/netwerkvoorbereider-voor-netwerkvorming-rondom-onderzoek-in-de-zorg/ De Federatie Medisch Specialisten en ZonMw willen in samenwerking met de wetenschappelijke verenigingen de realisatie van netwerken faciliteren. De inzet van netwerken en consortia rondom onderzoek in de zorg creëert meer mogelijkheden om beter en meer toepasbaar onderzoek te doen en onderzoeksresultaten sneller te kunnen implementeren. Daarom is er voor de wetenschappelijke verenigingen de Netwerkvoorbereider ontwikkeld. Deze Netwerkvoorbereider is een leeromgeving voor netwerkvorming rondom onderzoek in de zorg en biedt ondersteuning bij het opstarten en ontwikkelen van onderzoeksnetwerken

Netwerkvoorbereider.nl is een gezamenlijk initiatief van ZonMw, de Federatie Medisch Specialisten en het Instituut voor Briljante Mislukkingen.

]]>
news-3204 Tue, 13 Nov 2018 10:12:32 +0100 Blog Eric Geijteman bijeenkomst Buenos Aires https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/blog-eric-geijteman-bijeenkomst-buenos-aires/ In april 2018 ontving Eric Geijteman tijdens het ZonMw-symposium 'Doelmatigheid van zorg 2018' een beurs voor het bewustzijnsproject. Onlangs bezocht hij de bijeenkomst van de 'Collaborative for best care for the dying person' in Buenos Aires en schreef er een blog over. Eric Geijteman (links), samen met dr. Mary Baines en prof. John Ellershaw (voorzitter 'collaborative for best care for the dying person')

Op 18 april dit jaar mocht ik tijdens het symposium ‘Doelmatigheid van zorg 2018’ een beurs in ontvangst nemen. Deze beurs stelde ZonMw ter beschikking voor het beste initiatief op het onderwerp ‘overbodige medicatie’ binnen het thema Risicomanagement en ethiek. Ik ontving de beurs voor het project ‘Medicijngebruik in de laatste fase optimaliseren met handvatten voor het EPD’.

Patiënten in de laatste fase van het leven gebruiken vaak veel medicijnen, waaronder medicijnen die in deze fase potentieel overbodig zijn. Uit ons onderzoek is gebleken dat artsen zich onvoldoende bewust zijn van de mogelijkheid van het stoppen van medicijnen en dat zij handvatten missen om het medicijngebruik in de laatste fase van het leven te optimaliseren. Op basis van deze resultaten hebben wij geautomatiseerde handvatten ontwikkeld voor het veilig stoppen van medicatie. De meerwaarde van deze handvatten zullen wij onderzoeken met een recent verkregen subsidie van ZonMw.

Door deze beurs was ik in de gelegenheid om naar Buenos Aires, Argentinië, te gaan, waar van 5 tot en met 9 november de vijfde jaarlijkse bijeenkomst van de ‘Collaborative for best care for the dying person’ werd gehouden. Dit internationale samenwerkingsverband heeft zich tot doel gesteld de kwaliteit van leven van patiënten met een beperkte levensverwachting verder te verbeteren en te streven naar een ‘goed overlijden’ voor iedereen. Vanuit Nederland zijn de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Interne Oncologie van het Erasmus MC aan dit  samenwerkingsverband verbonden.

Tijdens diverse overleggen van dit samenwerkingsverband in Buenos Aires hebben we gesproken over verschillende projecten en initiatieven. Ik heb een presentatie kunnen houden over het onderzoek naar de geautomatiseerde handvatten voor het veilig stoppen van medicatie in de laatste fase van het leven. De internationale collega’s reageerden enthousiast. Het plan is nu om de meerwaarde van de geautomatiseerde handvatten ook internationaal te onderzoeken.
Ook was er even tijd voor ontspanning. Als voetballiefhebber heb ik mij zeer gelukkig geprijsd dat ik bij de wedstrijd Boca Juniors-Tigre aanwezig kon zijn. Wat een sfeer!

Op de laatste dag van mijn verblijf kwamen tijdens een symposium verschillende projecten van het samenwerkingsverband aan bod. Ook was er een geweldige voordracht van dr. Mary Baines. Zij was een directe collega van Dame Cicely Saunders (1918-2005), de grondlegster van het basisconcept van palliatief-terminale zorg. Dr. Baines vertelde dat de zorg aan patiënten in de laatste weken van het leven voorheen op geen enkel onderzoek was gebaseerd. Hier kwam verandering in toen vanuit het St. Christopher’s hospice, waar zij en Dame Cicely Saunders werkzaam waren, verschillende onderzoeken werden uitgevoerd, waaronder postmortaal onderzoek. Op basis van deze onderzoeken is onder andere de huidige praktijk van pijnstilling met behulp van morfine gemeengoed geworden.

Om de zorg in de laatste fase van het leven verder te optimaliseren is nog veel meer onderzoek nodig. Ieder mens komt te overlijden. Als het moment daar is, laten we er dan voor zorgen dat dit proces tot overlijden zo goed mogelijk verloopt, gebaseerd op de waarden van de persoon en op basis van de uitkomsten van gedegen wetenschappelijke onderzoeken.
 

Meer informatie

]]>
news-3146 Tue, 23 Oct 2018 14:33:05 +0200 Innovatieve plastisch chirurgische ingrepen verhogen kwaliteit van leven na borstreconstructie https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/innovatieve-plastisch-chirurgische-ingrepen-verhogen-kwaliteit-van-leven-na Microchirurgische ingrepen bij twee veelvoorkomende bijwerkingen na een borstkankerbehandeling dragen sterk bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. Op basis van deze resultaten staat een vervolgonderzoek gepland, waar meerdere ziekenhuizen aan zullen bijdragen. news-3102 Thu, 18 Oct 2018 16:08:00 +0200 Leefstijl als medicijn https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/leefstijl-als-medicijn/ Naast de toepassing in preventie van aandoeningen, wordt steeds meer duidelijk dat leefstijl ook effectief is als medicijn tegen sommige ziekten zoals diabetes type 2. Het ‘medicijn’ kan bijvoorbeeld zijn: het aanpassen van een eetpatroon of in beweging komen. ZonMw investeert in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) al jaren substantieel in onderzoek naar leefstijl. Inmiddels is ook bekend dat VWS volgend jaar € 1 miljoen extra beschikbaar stelt voor onderzoek naar leefstijlgeneeskunde via het programma Translationeel onderzoek.

Leefstijl bij ZonMw

Veel onderzoek is gericht op preventie bijvoorbeeld over roken, overgewicht en sport en bewegen. Ook is er aandacht voor preventie in de zorg. Op verzoek van VWS heeft ZonMw een Kennissynthese Voeding als behandeling van een (chronische) lichamelijke ziekte (2017) laten uitvoeren.

Translationeel onderzoek

Binnen dit type onderzoek (versnelling van de overgang van de preklinische fase naar vroeg-klinisch onderzoek in de mens) is aandacht voor ‘Personalised Medicine’, duurzame gezondheidszorg en verbetering van kwaliteit van leven. Op deze thema’s verwachten we dat er met gebruik van leefstijlinterventies grote winst behaald kan worden. Onderzoeken als ‘De zoete inval: zijn versuikerde eiwitten in voeding betrokken bij het ontstaan van type 2 diabetes?’ van Prof Schalkwijk (UM) en ‘Innovatieve koude-acclimatisatie therapie voor de behandeling van Type 2Diabetes’ van Prof. Dr. van Marken Lichtenbelt (MUMC) zullen hier een bijdrage aanleveren. Beide projecten worden gezamenlijk gefinancierd door ZonMw en het Diabetesfonds.

Doelmatigheidsonderzoek

Welke behandelwijze geeft het beste resultaat tegen welke kosten? Ook binnen het programma DoelmatigheidsOnderzoek is ruimte voor onderzoek op het terrein van zorggerelateerde preventie. Dit gaat over onderzoek naar zorg die op weg is naar het verzekerde pakket (ZvW en WLZ). Een voorwaarde voor dit onderzoek is dat het een interventie betreft die uitontwikkeld is. Het gaat hier bijvoorbeeld over ‘lopen als medicijn’ bij etalagebenen.

Meer informatie

]]>
news-3043 Wed, 26 Sep 2018 16:00:00 +0200 DoelmatigheidsOnderzoek leidt tot betere en betaalbare zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/doelmatigheidsonderzoek-leidt-tot-betere-en-betaalbare-zorg/ ZonMw directeur Henk Smid overhandigde op 26 september jl. de evaluatie van het programma DoelmatigheidsOnderzoek 2006 – 2017 aan drs. B.E. van den Dungen, directeur-generaal curatieve zorg van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Conclusies

Uit de evaluatie, uitgevoerd door SiRM (Strategies in Regulated Markets), blijkt dat het programma ruim 7.500 levensjaren in volledige gezondheid heeft opgeleverd. De behaalde geschatte netto opbrengsten zijn € 1,1 miljard. Het betreft de gezondheidswinst en monetaire opbrengsten van 24 door SiRM geselecteerde high-potential projecten, gesubsidieerd door het programma DoelmatigheidsOnderzoek. € 480 miljoen van de netto opbrengsten zijn kostenbesparingen, waarvan € 280 miljoen op zorgkosten en de overige € 200 miljoen op maatschappelijke kosten. Van den Dungen: 'We doen iets wat goed is voor patiënten en het levert nog geld op ook.' Circa 30% van de onderzoeksresultaten is in een richtlijn terechtgekomen en driekwart van de onderzoeken leidde tot een publicatie waarvan circa 90% in internationale tijdschriften, vooral in tijdschriften die tot de top 25% van hun vakgebied behoren.

Aanbevelingen

Een belangrijke uitkomst van de evaluatie is dat de implementatie van de resultaten van onderzoek deels tot stand is gekomen maar dat de impact nóg groter kan zijn. De aanbeveling is dat het Zorginstituut, beroepsgroepen, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties in gezamenlijkheid een actievere rol gaan spelen bij de implementatie van onderzoeksuitkomsten in de praktijk.

In het Hoofdlijnenakkoord MSZ 2019-2022 hebben partijen recent met elkaar afgesproken de zogenoemde kwaliteits(verbeter)cyclus voor goede en betaalbare zorg te willen versnellen en verbeteren, juist met als doelstelling om de implementatie te verbeteren. ZonMw realiseert zich dat zij hier onderdeel van uitmaakt en ziet daarbij ook het belang om met de stakeholders versnelling van de kwaliteitscyclus tot stand te brengen. Het bevorderen van de implementatie van de beschikbare onderzoeksresultaten om te komen tot zowel een duurzaam kennisecosysteem als gepast gebruik van zorg maakt daar onderdeel van uit.

Over het programma DoelmatigheidsOnderzoek

Om gepast gebruik van zorg te stimuleren investeert het ministerie van VWS sinds 1999 in het ZonMw programma DoelmatigheidsOnderzoek. Het programma heeft als doel maatschappelijk relevante en kwalitatief hoogstaande kennis te genereren over de doelmatigheid van nieuwe en bestaande medische diagnostiek en behandelinterventies. Om de doelmatigheid, ofwel kosteneffectiviteit, te bepalen wordt altijd een weging gemaakt van de kosten en de effecten. Bij nieuwe interventies richt het onderzoek zich in eerste instantie op de vraag of de interventie effectief is. Vervolgens wordt de kosteneffectiviteit verder bekeken. Bij reeds toegepaste interventies ligt de nadruk op het (verder) onderzoeken van de kosteneffectiviteit. Speciale aandacht is er voor kennisontwikkeling op het gebied van zorgevaluatie naar interventies die binnen de zorgpraktijk al standaard worden toegepast maar waarbij vragen zijn over de effectiviteit  en doelmatigheid. DO stimuleert tevens het gebruik van kennis over de doelmatigheid van interventies in de dagelijkse zorgpraktijk. De maatschappelijke relevantie van onderzoeksvragen wordt bevorderd door samenwerking met  partijen uit onderzoek, praktijk en beleid vanaf de opzet van de subsidieoproep tot de uitvoering en (toepassing van) de resultaten van de onderzoeken. Op deze wijze wordt gestimuleerd dat de kennis over de doelmatigheid van interventies bruikbaar is voor de Nederlandse gezondheidszorg.

Meer informatie

]]>
news-3037 Tue, 25 Sep 2018 13:53:46 +0200 Sterfgevallen longkanker voorkomen door screening met CT https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/sterfgevallen-longkanker-voorkomen-door-screening-met-ct/ Nederlandse onderzoekers presenteerden op het Wereld Longkanker Congres in Toronto resultaten van het proefbevolkingsonderzoek naar longkanker (NELSON studie), gefinancierd door ZonMw. De studie heeft aangetoond dat een CT-scan van de longen longkanker in een veel gunstiger stadium ontdekt. Hierdoor wordt het risico om aan deze ziekte te overlijden met bijna 26% verlaagd. Wetenschappers uit Nederland, België en Denemarken verrichten sinds 2003 onderzoek naar de mogelijkheden om een kosteneffectieve screening uit te voeren naar longkanker. Het doel is om vast te stellen of screenen op longkanker in een hoog risico groep leidt tot een afname in longkankersterfte van 25% of meer, wat de effecten zijn op de kwaliteit van leven en op het stoppen met roken en wat de kosteneffectiviteit van longkankerscreening is.

Bevolkingsonderzoek

De afronding van deze studie wordt eind 2018 verwacht. Resultaten uit de studie worden voorgelegd aan het ministerie van VWS, de Gezondheidsraad en het RIVM. Deze kunnen onderbouwing vormen voor het wel of niet invoeren van een toekomstige screening op longkanker bij hoog risicogroepen.

Meer informatie:

 

]]>
news-2957 Thu, 06 Sep 2018 14:58:45 +0200 e-healthweek 2019 - en nú naar de praktijk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/e-healthweek-2019-en-nu-naar-de-praktijk/ Na het succes van de vorige twee edities wordt van 21 t/m 26 januari 2019 voor de derde keer de nationale e-healthweek (EHW19) georganiseerd. Doel van deze campagneweek is om het brede publiek te laten zien en ervaren hoe mensen door de inzet van e-health langer gezond (thuis) kunnen leven. De focus van deze editie ligt op de empowerment van patienten, burgers en zorgverleners om e-health daadwerkelijk te gebruiken. Tijdens de eerdere edities van de e-healthweek bleek dat er veel belangstelling is voor e-health, maar dat men er ook graag mee aan de slag wil. In de e-healthweek zullen zorgpartners uit heel Nederland weer een week lang de deuren openen, zodat mensen zelf de mogelijkheden van e-health kunnen ontdekken én leren hoe ze ermee aan de slag kunnen. De e-healthweek richt zich zowel op patienten en burgers als op zorgprofessionals.

Meedoen als partner

Net als in eerdere jaren is het succes van de e-healthweek sterk afhankelijk van de activiteiten die partners organiseren. Alle zorgorganisaties en mensen in en om de zorg  worden opgeroepen om weer mee te doen. Evenementen zijn bijvoorbeeld rondleidingen, dialogen, masterclasses, workshops of het zelf ervaren. Een overzicht van de activiteiten van 2019 is binnenkort te vinden op www.ehealthweek.net.

ZonMw doet mee

Naast andere partijen zoals VWS, Zorg van Nu en Health Holland draagt ook ZonMw inhoudelijk en financieel bij aan deze editie van de e-healthweek. ZonMw stimuleert onderzoek naar e-health toepassingen en draagt daarmee bij aan de implementatie van e-health in de praktijk.

Meer informatie

Het aanmelden van activiteiten kan via de website www.ehealthweek.net Hier is ook meer informatie over de week zelf te vinden.

Zie ook het persbericht van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving

]]>
news-2935 Tue, 04 Sep 2018 09:30:00 +0200 Internationale coalitie wil versnelling Open Access https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/internationale-coalitie-wil-versnelling-open-access/ Vanaf 1 januari 2020 zijn resultaten van onderzoek voor iedereen beschikbaar in Open Access tijdschriften en Open Access platforms. Dit is de kern van het plan dat vandaag door de cOAlition S, een internationale groep van onderzoeksfinanciers, waaronder NWO en ZonMw, bekend wordt gemaakt. Het doel is versnelling van de transitie naar Open Access. Het initiatief voor het versnellingsplan werd genomen door Robert-Jan Smits, special envoy Open Access bij de Europese Commissie. En wordt onderschreven door een brede coalitie van nationale en Europese onderzoeksfinanciers uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, Ierland, Luxemburg, Polen, Slovenië en Nederland. De Europese Commissie geeft aan het plan van harte te ondersteunen. Ook de European Research Council (ERC) onderschrijft het plan.

Betaalmuur

Met dit gezamenlijke initiatief wordt de internationale druk op de uitgevers opgevoerd om hun business model definitief om te gooien en Open Access over de volle breedte mogelijk te maken. Stan Gielen, voorzitter NWO: ‘Wetenschap hoort niet achter een betaalmuur, maar moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn.’  Jeroen Geurts, voorzitter ZonMw: ‘Bij gezondheidsonderzoek hebben we ook te maken met patiënten en zorgprofessionals. Vrije toegang tot onderzoeksresultaten is voor deze groepen belangrijk.’ Naast NWO en ZonMw onderschrijven ook de VSNU, de KNAW en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het belang van de stappen die nu gezet worden.

Full Open Access in de praktijk

Belangrijkste consequentie van het plan is dat alle publicaties die voortkomen uit financiering van NWO, ZonMw en de andere onderzoeksfinanciers per 1 januari 2020 gepubliceerd moeten worden in volledig Open Access tijdschriften. Het publiceren in hybride tijdschriften die volgens het oude abonnementenmodel werken maar wel de mogelijkheid bieden om artikelen Open Access te maken, wordt gedurende een overgangsperiode van 2 jaar toegestaan tot eind 2021. Wel op voorwaarde dat daar het soort contracten onderligt dat de VSNU namens de gezamenlijke universiteiten met de uitgevers sluit. In disciplines waar onvoldoende mogelijkheden tot Open Access bestaan, zullen de organisaties initiatieven nemen en steunen zodat die mogelijkheden ook daar ontstaan. ‘De universiteiten zijn verheugd met deze maatregel, het is een duidelijke steun voor de onderhandelingen die wij met de uitgevers hierover voeren,’ aldus VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg.

Meer informatie:

  • Nieuwsbericht + Plan S van NWO
  • Over Open Access op onze website
  • Voor informatie over Open Access publiceren kunnen onderzoekers de website van VSNU raadplegen .
  • In het eerder verschenen nieuwsbericht over het VWS-advies over Open Access publiceren in de gezondheidszorg 
  • in het eerder verschenen nieuwsbericht over de aanbieding van het Nationaal Plan Open Science


]]>
news-2855 Thu, 09 Aug 2018 09:01:43 +0200 Ventiel biedt steeds vaker uitkomst bij longemfyseem https://www.skipr.nl/actueel/id35479-ventiel-biedt-steeds-vaker-uitkomst-bij-longemfyseem.html Mooi resultaat vanuit het ZonMw project 'Bronchoscopic lungvolume reduction for patients with severe COPD'. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) loopt in Nederland voorop en heeft inmiddels 400 keer een ventiel aangebracht bij deze patiënten, het Maastricht UMC+/CIRO Horn heeft veertig mensen succesvol geholpen met de nieuwe, relatief eenvoudige methode. Lees het nieuwsbericht op de website van Skipr.  

]]>
news-2849 Tue, 07 Aug 2018 10:33:05 +0200 Meniscusscheur: operatie of fysiotherapie? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meniscusscheur-operatie-of-fysiotherapie/ De resultaten van een door ZonMw gefinancierd onderzoek laten zien dat een fysiotherapie behandeling niet minder effectief is bij patiënten met knieklachten dan een meniscusoperatie, waarbij een deel van de meniscus wordt verwijderd. Dit levert een kostenbesparing op van gemiddeld 2.000 euro per patiënt. Behandeling

Veel mensen tussen de 45 en 70 jaar met knieklachten hebben een scheur in hun meniscus, de schokdemper van de knie. Tot op heden is weinig onderzoek verricht naar de verschillende behandelingen voor patiënten met een meniscusscheur. Naar schatting worden elk jaar 18.000 mensen van 50 jaar en ouder verwezen voor een meniscusoperatie. In dit onderzoek is een meniscusoperatie, de huidige standaard behandeling, vergeleken met een fysiotherapie behandeling.

Kostenbesparing

Nadat patiënten 2 jaar gevolgd zijn is gebleken dat fysiotherapie niet minder effectief is dan een meniscusoperatie bij patiënten tussen de 45 en 70 jaar met een meniscusscheur. Er is geen aantoonbaar verschil tussen de groepen gevonden in de ontwikkeling van artrose. De totale kosten per patiënt zijn, vanuit een maatschappelijk perspectief gezien, gemiddeld 2.000 euro lager voor de groep die fysiotherapie kreeg.

Implementatie

Fysiotherapie is een goede optie als eerste keuze in de behandeling van patiënten met een meniscusscheur. Op basis van dit onderzoek wordt een implementatiestrategie ontwikkeld om de resultaten te implementeren in Nederland.

Meer informatie

]]>
news-2846 Mon, 06 Aug 2018 16:22:59 +0200 Subsidie voor ribfractuurstudie https://www.erasmusmc.nl/patientenzorg_algemeen/nl/nieuws-zorg/subsidie.voor.ribfractuurstudie/ De afdeling Traumachirurgie van het Erasmus MC krijgt van ZonMw € 340.000 subsidie om een studie uit te voeren naar de behandelingen van meervoudige ribbreuken. Lees meer op de website van het Erasmus MC.  

]]>
news-2845 Mon, 06 Aug 2018 16:21:35 +0200 Nieuwe diagnostiek huidkanker onderzocht https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-diagnostiek-huidkanker-onderzocht/ news-2822 Thu, 02 Aug 2018 09:47:18 +0200 Pijn op de borst: wel of niet doorverwijzen? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/pijn-op-de-borst-wel-of-niet-doorverwijzen/ news-2821 Thu, 02 Aug 2018 08:58:24 +0200 Onderzoek naar effectiviteit consult bij borstklachten https://www.nu.nl/gezondheid/5391704/groot-onderzoek-effectiviteit-consult-bij-borstklachten.html Wetenschappers gaan onderzoeken hoe huisartsen beter kunnen bepalen of patiënten met pijn op de borst moeten worden doorverwezen. Nu is het vaak lastig voor de huisarts om vast te stellen of de klachten door het hart worden veroorzaakt. Lees het nieuwsbericht op de website van NU.nl over het door ZonMw gehonoreerde project.  

]]>
news-2816 Tue, 31 Jul 2018 14:51:52 +0200 Subsidie van 8 ton voor onderzoek longbeschadiging baby’s https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidie-van-8-ton-voor-onderzoek-longbeschadiging-babys/ ZonMW en het Longfonds hebben samen ruim € 800.000 subsidie toegekend aan een onderzoek van het Erasmus MC, AMC en UMCG, naar longbeschadiging bij vroeggeboren baby’s. Levenslange gevolgen

Longproblemen bij te vroeg geboren kinderen komen vaak voor en kunnen levenslange gevolgen hebben. Baby’s die veel te vroeg geboren worden (voor week 32) krijgen vaak bronchopulmonale dysplasie (BPD), een chronische longziekte. Jaarlijks worden er ongeveer 500 baby’s met BPD geboren. De belangrijkste behandeling van kinderen met BPD is het toedienen van extra zuurstof, maar zowel te veel als te weinig zuurstof kan schadelijk zijn. Nog nooit is onderzocht wat een veilige ondergrens is van het zuurstofgehalte bij kinderen met BPD.

Nieuwe studie

In deze studie wordt onderzocht of voor kinderen met BPD een ondergrens van het zuurstofgehalte van 95% beter is dan 90%. Gekeken wordt met welke ondergrens ze beter groeien en dus meer gezond longweefsel hebben. Zo krijgen de kinderen de beste kansen op een zo gezond mogelijk leven.

Meer informatie

]]>