Uitgelicht

Preventie darmkanker

Mensen met tegen de achtergrond een wereldbol

Vroege opsporing vormt een onmisbare schakel in de keten van preventie-curatie-care. Door te screenen op risicofactoren of voorstadia van ziekten kan in veel gevallen erger worden voorkomen, mits er een acceptabele en effectieve behandeling is. 

Lees meer over preventie darmkanker

Proefbevolkingsonderzoek darmkanker

Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker is het nodig om gebruik te maken van een ontlastingstest. Hiervoor zijn 2 ontlastingstesten onderzocht binnen een proefbevolkingsonderzoek: de OC Sensor en de FOB-Gold. Uit het onderzoek blijkt dat beide testen evenveel grote of onrustige (“geavanceerde”) poliepen en darmkanker opsporen.

Bekijk het volledige nieuwsbericht

Verwijdering darmpoliepen endeldarm: Operatie of endoscopie?

Onderzoek toonde aan dat het gebruik van een endoscopie in plaats van een operatie voor het verwijderen van goedaardige poliepen kosteneffectiever is en minder ernstige complicaties met zich meebrengt. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in GUT en GIE (Gastrointestinal Endoscopy).

Lees verder

Darmkanker bij ouderen: epidemiologie ondersteunt behandelkeuze

Afbeelding van darm

Darmkanker treft voornamelijk mensen op oudere leeftijd. Maar wat de beste behandeling is voor de écht oude patiëntenpopulatie – zeg vanaf een jaar of 80 – is nog amper onderzocht. Epidemiologisch onderzoek blijkt belangrijke aanvullende kennis te kunnen opleveren.

Interview met Valery Lemmens

Agressieve vorm van darmkanker eerder herkennen

prof. dr. Kranenburg

De onderzoeksgroep van prof. dr. Kranenburg van het UMC Utrecht heeft een nieuwe diagnostische test ontwikkeld die gebruikt kan worden om patiënten met een agressieve vorm van darmkanker eerder te identificeren. Met subsidie van ZonMw wordt onderzocht of een bepaald medicijn het agressieve karakter van deze tumoren kan tegengaan. De test wordt hierbij ingezet om patiënten te kunnen selecteren voorafgaand aan behandeling.

artikel over nieuwe diagnostische test

Erfelijke darmkanker: van richtlijn naar effectieve opsporing

Zoveel mogelijk mensen met een erfelijke aanleg voor darmkanker opsporen, dat is de missie van prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke kanker aan het Radboudumc. In dit artikel vertelt ze hoe projecten bijdragen aan dit doel.

Lees het interview

Bevolkingsonderzoek darmkanker in internationale top

Internationaal behoort Nederland met het bevolkingsonderzoek darmkanker tot de koplopers. Hoogleraar Evelien Dekker (AMC) is enthousiast over de resultaten. Nieuwe wetenschappelijke inzichten laten zien dat er meer maatwerk nodig is, en een betere opsporing van poliepen.

Lees meer over dit artikel in Mediator

Kwaliteits- en doelmatigheidsagenda: Darmkanker

Darmkanker is een van de 30 onderwerpen op de Kwaliteits- en doelmatigheidsagenda Medisch Specialistische zorg. Download hier het projectoverzicht darmkanker (meer informatie over de samenstelling van het overzicht vindt u in de toelichting). Geinteresseerd in het ZonMw-overzicht van alle opende en afgeronde projecten, waarbij de focus ligt op onderzoek naar effecten en kosten, klik dan op de link hieronder.

Naar alle projectoverzichten van de Kwaliteits- en doelmatigheidsagenda

In deze maand hebben we verschillende soorten onderzoek naar darmkanker uitgelicht waar u hieronder meer over kunt lezen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website