In Nederland krijgen jaarlijks circa 14.000 vrouwen borstkanker. ZonMw financieert verschillende soorten onderzoek naar borstkanker die bijdragen aan een betere behandeling of het optimaliseren van screening naar borstkanker. Lees hier meer over de onderzoeksresultaten en lopend onderzoek.

Interviews

Ondanks screening gaan er nog steeds mensen dood aan borstkanker

Epidemioloog Carla van Gils doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar borstdensiteit en het risico op borstkanker. “Toen ik promoveerde wisten we al dat de dichtheid van het borstweefsel een belangrijke risicofactor voor borstkanker is."

Lees het interview met Epidemioloog Carla van Gils

Van klinische studies naar de dagelijkse praktijk; wat betekent dit?

Veel geneesmiddelen tegen borstkanker hebben zich in gerandomiseerde studies bewezen. Maar zijn ze ook onder alle omstandigheden in de dagelijkse behandelpraktijk effectief? Observatiestudies laten verschillende resultaten zien.

Lees het interview met prof. dr. Vivianne Tjan-Heijnen, hoofd medische oncologie Maastricht UMC+

Dagbehandeling bij borstkankeroperaties

Chirurg en onderzoeker Maarten von Meyenfeldt (Maastricht University) heeft onderzocht onder welke voorwaarden een dagopname bij een borstkankeroperatie zou kunnen. Niet alleen kostenbesparend, maar ook veel fijner voor de patiënt.

Lees het interview

Data leveren nieuwe inzichten op over behandeling borstkanker

In Nederland krijgen jaarlijks circa 14.000 vrouwen borstkanker. Na een operatie, soms aangevuld met bestraling, krijgen veel vrouwen nog chemo en hormoon-therapie. Maar welke groep heeft deze (zware) nabehandeling nodig, en bij wie werkt het überhaupt?

Lees het interview met prof. dr. Sabine Linn, oncoloog Antoni van Leeuwenhoek

Uitgelicht

'Jeroen onderzoekt'

In Nederland overlijden nog altijd ruim 3000 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker. Onze bestuursvoorzitter Jeroen Geurts maakte een vlog van zijn bezoek bij de SONIA studie, waarin de juiste behandelmethode wordt onderzocht van uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker.

Bekijk de vlog van Jeroen

Onderzoek naar borstkankerscreening

Bij vroegtijdige ontdekking van borstkanker, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden elke twee jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het programma Vroege Opsporing financiert onderzoek naar het optimaliseren van de screening op borstkanker.

Lees meer

Geen MRI in bevolkingsonderzoek borstkanker

De Gezondheidsraad adviseert om het bevolkingsonderzoek borstkanker nu niet aan te vullen met MRI voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel, maar om snel onderzoek te doen naar een eenvoudiger en goedkoper alternatief.. Dit advies is mede gebaseerd op de DENSE-studie waarin vrouwen na de reguliere screening, aanvullend een MRI-onderzoek kregen. Lees meer over:

Computer-aided phenotyping of breast cancer using high-definition breast MR imaging

Dit project richt zich op manieren om het ziekteverloop van borstkanker vooraf en tijdens de behandeling te voorspellen met een HD MRI scanner. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot behandelingen op maat zodat de kans op genezing verder toeneemt zonder meer bijwerkingen.

Meer informatie over project 104003019

Projecten

Bewegen bij borstkanker positief effect

130 borstkankerpatiënten kregen een beweeginterventie aangeboden, iets meer dan de helft deed mee. Na afloop van de interventie bleek deze groep fysiek actiever dan de controlegroep die niet veranderde in activiteit. De beweeginterventie bleek een positief effect te hebben op de vermoeidheid van de patiënten.

Bekijk het project

Value of information analyses als ondersteunend instrument bij het nemen van beleidsbeslissingen rond de innovatie van bevolkingsonderzoek

Tomosynthese is een innovatie in het opsporen van borstkanker, waarvan de meerwaarde ten opzichte van de huidige borstkankerscreening onzeker is. Twee onderzoeken richten zich op deze onzekerheid.

Bekijk de projecten

Hoe doelmatig zijn de behandelingen bij oudere borstkankerpatiënten?

Met dit onderzoek hopen onderzoekers overbehandeling in de toekomst te voorkomen door de doelmatigheid van behandelingen bij oudere borstkankerpatiënten te onderzoeken. Het wordt steeds duidelijker dat bepaalde onderdelen van de borstkanker behandelingen, met name bij oudere patiënten met veel bijkomende ziekten, de kansen op terugkeer van ziekte of overleving niet meer verbeteren.

Bekijk het project

Borstsparende behandeling van borstkanker met of zonder schildwachtklieroperatie

Als bij een vrouw met borstkanker de echo geen lymfeklieruitzaaiingen laat zien, wordt er standaard een schildwachtklieroperatie verricht. Met dit onderzoek wordt onderzocht of het veilig is geen schildwachtklieroperatie te doen bij borstsparende behandeling.

Bekijk het project
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website