Website voor jeugdige deelnemers aan onderzoek

Onderzoekers vragen jonge patiënten soms of ze willen meedoen met een wetenschappelijk onderzoek. Maar wat is dat eigenlijk? Kunnen kinderen kiezen? En waarom is er wetenschappelijk onderzoek bij kinderen nodig? Een onderzoeksgroep bestaande uit Dr. Ronella Grootens (LUMC), en dr. Mira Staphorst en dr. Irma Hein (Amsterdam UMC), maakte de website kindenonderzoek.nl. Deze website is bedoeld om kinderen, ouders en professionals te informeren over deze aspecten. Het ‘Kind en Onderzoek’ collectief is gefinancierd door ZonMw en omvat meerdere projecten.
De eerste twee projecten zijn opgezet om de wilsbekwaamheid bij kinderen te onderzoeken.
- Development and use of a standardised instrument for assessing children’s competence to consent in drug trials: are legally established age limits valid? In dit project is onderzoek gedaan naar een valide en betrouwbare manier om de wilsbekwaamheid bij kinderen vast te stellen. Hieruit kwam als resultaat dat de meeste kinderen wilsbekwaam zijn vanaf een leeftijd van 11,8 jaar.
- Wilsbekwaamheid beoordelen bij minderjarigen in medisch-wetenschappelijk onderzoek In dit project worden de resultaten van het eerdere onderzoek verspreid bij doelgroepen die belang hebben bij de implementatie van het onderzoek.
De twee volgende projecten zijn opgezet om de belasting bij deze kinderen te onderzoeken.
- Hearing the voices of the children (6-18 years); evidence-based information on burden and long-term emotional sequelae of medical research procedures in children In dit project is onderzocht wat belasting in wetenschappelijk onderzoek voor kinderen betekent. Op basis hiervan is een vragenlijst ontwikkeld om de belasting tijdens medische procedures in wetenschappelijk onderzoek bij kinderen te meten. Deze vragenlijst is bij kinderen tijdens verschillende onderzoeksprocedures afgenomen. De onderzochte onderzoeksprocedures lijken voor kinderen acceptabel te zijn.
- Monitoren van belasting bij kinderen in wetenschappelijk onderzoek Dit project heeft tot doel de beoordeling van belasting in kindergeneeskundig wetenschappelijk onderzoek zoveel mogelijk evidence-based te maken door ethische commissies te stimuleren gebruik te maken van een online database met informatie over hoe belastend kinderen onderzoeksprocedures ervaren. Tevens worden onderzoekers gestimuleerd om met behulp van deze gegevens kinderen en ouders te informeren over de te verwachten belasting wanneer zij gevraagd worden om mee te doen met wetenschappelijk onderzoek.
In de onderstaande projecten is onderzocht wat de beste manier is om kinderen te informeren over meedoen aan medische wetenschappelijk onderzoek.
- Tailored informed consent. Development of information material that appeals to children and delivers the message. In dit project is een strip over wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld samen met kinderen. Ook is de rol van kinderen in het informed consent proces onderzocht. De onderzoekers concluderen dat kinderen vanaf 12 jaar zouden kunnen meebeslissen over deelname aan onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat kinderen graag willen meebeslissen, maar dan wel samen met hun ouders.
- Tailored Informed Consent - Implementatie en PIF toolbox Dit project heeft als doel om jonge deelnemers aan wetenschappelijk onderzoek beter te informeren, door middel van een website en door het ontwikkelen van een model voor het proefpersoon informatie formulier.
Meer informatie:
Illustratie: Irene Cécile