Vier keer anderhalf miljoen euro voor vooraanstaande medische wetenschappers

Vier keer anderhalf miljoen euro voor vooraanstaande medische wetenschappers

Vier medische wetenschappers ontvangen een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro van NWO. Wetenschapsbreed  kregen in totaal 33 wetenschappers een beurs. De financiering is bedoeld om de komende 5 jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

De laureaten

Stemperceptie en linguïstische inhoud in communicatie - prof. dr. D. (Deniz) Başkent (v), UMCG – KNO

  • Praten is wat ons mens maakt, maar gehoorschade kan er voor zorgen dat iemand langdurig het vermogen om andere stemmen te horen verliest. Hoewel dit vaak wordt gezien als beperking, gebruiken we in dit project de effecten van gehoorschade om het belang van stemperceptie in spraakcommunicatie te onderzoeken.

Sarcoom modellering voor patient specifieke behandeling - prof. Dr. J.V.M.G. (Judith) Bovée (v), LUMC – Pathologie

  • Sarcomen zijn zeldzame kankersoorten welke lastig te diagnosticeren en behandelen zijn, aangezien er >50 verschillende soorten zijn. Op moleculair niveau zijn er drie bepalende mechanismen. Daarvoor zullen drie modellen worden gemaakt uit voorlopercellen. De ontrafelde moleculaire mechanismen worden vervolgens gemanipuleerd in primair tumorweefsel, om mogelijkheden voor therapie te exploreren.

Behandeling-op-maat voor maculadegeneratie - prof. dr. A.I. (Anneke) den Hollander (v), RadboudUMC – Oogheelkunde 

  • De belangrijkste oorzaak van slechtziendheid bij ouderen is leeftijdsgebonden maculadegeneratie. De onderzoekers zullen voor verschillende subgroepen van patiënten een oog-op-een-chip ontwikkelen, waarmee de functies en opbouw van het oog nagebootst kunnen worden. Met dit model kunnen nieuwe behandelingen getest worden, waardoor patiënten in de toekomst een behandeling-op-maat kunnen krijgen.

Hoe we de hersenen van onze kinderen beïnvloeden: van tegenslag op jonge leeftijd tot adolescente depressie - prof. H. (Henning) Tiemeier (m), EMC – Kinderpsychiatrie

  • Veel kinderen maken negatieve ervaringen mee zoals verwaarlozing, mishandeling of pesten. De onderzoekers volgen meer dan 4000 kinderen om te bestuderen of dergelijke negatieve ervaringen de hersenontwikkeling veranderen en hoe dit tot depressie bij adolescenten kan leiden. Zij onderzoeken ook wat het effect van negatieve ervaringen kan tegengaan.

Vernieuwingsimpuls

Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. Het is een impuls voor de Vici-onderzoekers en creëert tegelijk ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken.

Meer informatie