Uitkomst Memorabel subsidieronde 5 bekend: 28 dementieprojecten gehonoreerd

ZonMw heeft 28 subsidieaanvragen voor dementieonderzoeksprojecten gehonoreerd. Dit is de uitkomst van de vijfde subsidieronde van Memorabel. Het onderzoeksprogramma Memorabel maakt deel uit van het Deltaplan Dementie. Alzheimer Nederland financiert mee aan een aantal projecten.
Doel van het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel is de kwaliteit van leven van mensen met dementie en de aan hen geleverde zorg en ondersteuning te verbeteren. Dit doet ZonMw door het uitvoeren van onderzoek en het ontwikkelen en toepassen van effectieve en doelmatige instrumenten, interventies en zorgmodellen
In totaal is voor deze projecten ruim € 17 miljoen beschikbaar. De individuele projecten ontvangen bedragen tussen € 200.000,- en € 1.500.000,-. Helaas konden niet alle relevante en goede projecten gehonoreerd worden.

Thema’s

Op alle 4 de thema’s van het programma zullen onderzoeks- en/of innovatieprojecten starten, zowel voor de patiënt van morgen maar ook voor mensen die momenteel met dementie te maken hebben. De projecten variëren van onderzoek naar het samen beslissen van mensen met dementie, hun huisarts en naasten over mogelijkheden in het diagnostisch traject en (zorg)ondersteuning tot onderzoek naar de rol van darmbacteriën in het ontstaan en voorkomen van dementie. Samenvattingen van alle gehonoreerde projecten worden binnenkort op de website van ZonMw geplaatst.

De aantallen per thema

  1. oorsprong en mechanisme van dementie: 10 projecten
  2. diagnostiek: 4 projecten
  3. behandeling en preventie: 6 projecten
  4. doelmatige zorg en ondersteuning: 8 projecten

Off Road projecten

In samenwerking met het ZonMw-programma Off Road zijn onlangs nog 3 projecten over dementie gehonoreerd. Het Off Road programma daagt jonge onderzoekers uit om nieuwe inzichten en wetenschappelijke doorbraken te onderzoeken.

Meer informatie