Start programma Zingeving en Geestelijke verzorging

De minister van VWS heeft begin 2019 subsidie beschikbaar gesteld aan de netwerken Palliatieve Zorg voor de inzet van geestelijk verzorgers in de thuissituatie. Met het ZonMw-programma Zingeving en Geestelijke verzorging wordt de verdere ontwikkeling van aandacht voor zingeving en inzet van geestelijke verzorgers ondersteund.

Doel

Het doel van het programma is inzicht te verschaffen in hoe aandacht voor zingeving in de thuissituatie ingebed kan worden, waarbij rekening wordt gehouden met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager. Bovendien wordt duidelijk hoe deze aandacht ervaren wordt door de mensen die geestelijke verzorging krijgen en de betrokken zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers.

Actieonderzoek

Zingeving en Geestelijke verzorging is een praktijkgericht programma voor kennisontwikkeling en –implementatie van inzet van geestelijke verzorging in de thuissituatie en aandacht voor zingeving door andere professionals en naasten. De uitvoering is direct gestart in 2019 waarbij er voorrang wordt gegeven aan het opstarten van het actieonderzoek. De overige 4 actiepunten staan beschreven in de Outline.

Matchmaking

In september 2019 heeft een matchmaking-bijeenkomst plaatsgevonden tussen geselecteerde actieonderzoekers en projectleiders Geestelijke verzorging thuis. Zij kunnen gezamenlijk een subsidieaanvraag indienen op de oproep die op dit moment openstaat. In het najaar wordt de definitieve programmatekst geschreven.

Meer informatie