Neurowetenschapper Aleksandra Badura ontvangt een ZonMw Open Science Impuls

Dinsdag 23 april ontving dr. Aleksandra Badura (Erasmus MC) een ZonMw Open Science Impuls. Henk Smid, directeur van ZonMw, overhandigde haar deze prijs tijdens een verrassingsbezoek in Rotterdam. Aleksandra Badura leverde met haar open access publicaties en systematic reviews een grote bijdrage aan de doelstellingen van open science: responsieve, transparante en verantwoorde wetenschap. Met deze impuls wil ZonMw haar aanmoedigen op deze weg door te gaan.

Verrassingsbezoek aan het Erasmus MC

De uitreiking van de ZonMw Open Science Impuls was een verrassing voor Aleksandra Badura. Zonder dat ze van te voren op de hoogte was gebracht, stond op dinsdagochtend Henk Smid voor haar om de Open Science Impuls 2019 uit te reiken. In zijn speech lichtte hij toe dat vooral het eindverslag van haar Veni-project 'Cerebellar contribution to autism spectrum disorder (ASD): Role of the cerebellum in cognition and social behavior' aanleiding was geweest om haar te selecteren voor deze aanmoediging. Uit het verslag bleek dat ze twee systematic reviews had uitgevoerd, de codes voor analyses publiceerde en al haar resultaten als open access artikelen toegankelijk maakte.

Ambassadeur voor open science

De ZonMw Open Science Impuls bestaat uit een geldbedrag van 1.500 euro die Aleksandra Badura mag besteden aan een bezoek aan een buitenlandse conferentie. ZonMw vraagt haar om ook daar ambassadeur te zijn voor open science. Verder ontving ze een trofee in de vorm van een glazen bol als symbool voor een toekomst met transparante en verantwoorde medische wetenschap.

Vooral het uitvoeren van twee systematic reviews maakte indruk

Aleksandra voerde voor haar Veni-project twee systematic reviews uit. Een onderzoeksvraag wordt het beste geformuleerd als de onderzoeker een perfect beeld heeft van al het voorheen uitgevoerde onderzoek. Een goede manier om dit complete beeld te krijgen, is door middel van een systematische review. Deze geeft een goede weergave van alle uitgevoerde studies, maar kost veel tijd om uit te voeren. Het is dus bijzonder dat Aleksandra de tijd heeft kunnen maken om maar liefst twee systematische reviews uit te voeren. Volgens Badura hebben systematic reviews grote meerwaarde. Ze geven niet alleen de huidige stand van zaken in een specifiek onderzoeksveld weer, maar bieden vooral informatie over hoe op de best mogelijke manier de volgende stap voorwaarts gemaakt kan worden.

Open access publiceren, inclusief protocollen

Aleksandra heeft ook al haar onderzoeksresultaten open access inclusief alle bijbehorende protocollen gepubliceerd. Daarnaast is ook de code voor analyses toegankelijk gemaakt. Zo heeft iedereen toegang tot haar onderzoek en de resultaten ervan. Een belangrijke drijfveer hiervoor is dat ze voor haar  onderzoek naar het autistische brein muismodellen gebruikt heeft. Ze heeft van haar Veni-project haar onderzoeksopzet, de data, de codes voor analyse en de uiteindelijke resultaten toegankelijk gemaakt voor collega-onderzoekers en anderen die geïnteresseerd zijn. Op deze manier kan het onderzoek opnieuw gebruikt worden en hoeft het niet herhaald te worden. Daarmee wordt onnodig proefdieronderzoek vermeden.

Rolmodel voor open science

Lovenswaardig is Aleksandra's inzet om deze open access-werkwijze ook te stimuleren in haar directe wetenschapsomgeving. Ze levert hiermee een grote bijdrage aan de doelstellingen van open science:  responsieve, transparante en verantwoorde wetenschap. Ze is een rolmodel voor haar onderzoeksgroep en onderzoekers in het veld van neuroscience. Met de Open Science Impuls bevestigt ZonMw haar prestaties voor verantwoorde en transparante wetenschap en hoopt dat haar voorbeeld andere onderzoekers inspireert om de doelstellingen van open science te realiseren.

Binnenkort zal ZonMw nog een onderzoeker verrassen met een ZonMw Open Science Impuls.

Meer informatie