Het Europese ERA-Net project voor onderzoek aan zeldzame ziekten, heeft de Joint Transnational Call (JTC) 2018 geopend

Op 7 december 2017 heeft E-Rare, het Europese ERA-Net project voor onderzoek aan zeldzame ziekten, de Joint Transnational Call (JTC) 2018 geopend.
De titel van deze subsidieronde luidt:
'Transnational research projects on hypothesis-driven use of multi-omic integrated approaches for discovery of disease causes and/or functional validation in the context of rare diseases'.

Informatie over oproep

Transnationale onderzoeksvoorstellen dienen betrekking te hebben op ten minste een van de volgende gebieden, die voor deze oproep even belangrijk zijn:

  • Gecombineerde multi-omics benaderingen (bijvoorbeeld epigenomics, transcriptomics, metabolomics, proteomics, etc.) die gen ontdekking gebaseerd op genomics strategieën aanvullen op basis van een duidelijk hypothese;
  • Functionele validatie van klinische of biologische gevolgtrekkingen verkregen uit '-omics' resultaten, b.v. door:
    - ontwikkeling van nieuwe computationele, statistische en experimentele methoden voor analyse en interpretatie van bestaande multi-omic datasets of voor de identificatie van relevante biomarkers;
    - integratie van de reeds verkregen '-omics' resultaten om nieuwe biologische modellen te genereren en te testen;
  • Toepassing van '-omics' benaderingen van zeldzame ziekten waarvan het gen bekend is / de genen bekend zijn om inzicht in ziektepathofysiologie mogelijk te maken;
  • Ontwikkeling en toepassing van concepten en methoden om informatie rond pathogenese van ziektegroepen te verkrijgen die gebruikt kunnen worden als 'blauwdruk' voor het ontdekken van nieuwe ziektegenen en het mechanisme van de pathogenese te begrijpen.

Budget en deadline

Om deelname voor Nederlandse onderzoeksgroepen mogelijk te maken heeft ZonMw een budget van 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld. Nederlandse onderzoeksgroepen kunnen maximaal 250.000 euro aanvragen per project.
De uiterste datum om projectideeën in te dienen bij het E-Rare Call secretariaat is 6 februari 2018.

Meer informatie

Meer informatie over de onderwerpen en aanvullende voorwaarden in de subsidieronde JTC 2018 vindt u op de website van E-Rare.  
Voor meer informatie over de eisen van ZonMw voor Nederlandse onderzoekers, zie onderstaand PDF bestand.

Zoekt u partners met specifieke expertise in binnen- of buitenland?

E-Rare heeft een instrument ontwikkeld om onderzoekers met specifieke expertise rond zeldzame aandoeningen te vinden en samenwerking te stimuleren. Dit instrument 'Looking for collaboration' vindt u op de website www.e-rare.eu (rechter panel).

Download

The Netherlands - national rules E-Rare JTC 2018 (pdf)