HalloZorg: Een vangnet voor de mantelzorg
HalloZorg startte binnen het ZonMw-programma Active Assisted Living (AAL), een Europees stimuleringsprogramma op het gebied van slimme technologie voor ouderen. Initiatiefnemer Martijn Vastenburg van ConnectedCare: “Het ondersteunen van de dagelijkse zorg is veel meer dan alleen communiceren en organiseren. Het is belangrijk dat betrokkenen weten wat er speelt, zodat iedereen op eigen wijze een steentje kan bijdragen. Ons doel is te zorgen dat betrokkenen goed samenwerken, en dat de dagelijkse stress wordt weggenomen.”
Mantelzorg-stress
Vastenburg kwam op het idee toen zijn eigen oma dement werd. De familie woonde niet om de hoek, en het was lastig om op afstand te zien of alles goed ging. Juist die onzekerheid leidde tot stress. Hier ligt een enorme kans voor digitale oplossingen. De oplossing ligt echter niet alleen in het gebruik van bijvoorbeeld sensoren of mobiele alarmering. Vastenburg: “De echte uitdaging is te komen tot één oplossing die alle betrokkenen bij elkaar brengt, zodat ze het zorgen echt samen kunnen oppakken.”
Ervaring in de praktijk
De ervaringen met HalloZorg zijn positief. Op de website staan de nodige enthousiaste commentaren van gebruikers. Belangrijk is dat de ondersteuning meer ‘van onderop’ wordt georganiseerd, stelt Vastenburg. Dat versterkt de eigen regie. “HalloZorg verbindt mensen met elkaar. Dat vergroot de betrokkenheid van het hele systeem om iemand heen, inclusief professionele zorgverleners. Wijkverpleegkundigen bijvoorbeeld kunnen mantelzorgers gerichter ondersteunen en hoeven alleen in te grijpen wanneer dat echt nodig is.”
Zorg beter verbinden
Dat laatste voordeel wordt inmiddels ook gezien door zorgverzekeraars. Zo ondersteunde Menzis een experiment van Zorggroep Sint Maarten in de regio Zutphen. Zorginkoper wijkverpleging Olivier van Noort: “De organisatie klopte bij ons aan met het idee HalloZorg in te zetten. Dat vonden we een goed plan. Samen zoeken we nu uit of de tool inderdaad extra waarde oplevert, voor onze klant én voor de zorgverlener. Ik verwacht dat het wijkverpleegkundigen meer mogelijkheden geeft in hun verbindende rol. Dat kunnen we nu in de praktijk mooi toetsen.”
De tool blijkt ook in intramurale setting meerwaarde te leveren. Zorggroep Noordwest Veluwe gebruikt HalloZorg om de familie beter op de hoogte te houden van wat er speelt, en rolt de oplossing nu organisatiebreed uit.
Volgende stappen
ConnectedCare is druk met de uitrol van HalloZorg in de thuiszorg. Tegelijk wordt er al gewerkt aan nieuwe toepassingen. Een veelbelovende richting is het gebruik van HalloZorg in het domein van ziekenhuisverplaatste zorg. De oplossing levert een veilige omgeving in huis, waarbij het sociale netwerk, de zorgprofessionals en het ziekenhuis samenwerken om op het juiste moment de juiste ondersteuning te bieden. ConnectedCare werkt hiervoor samen met andere partijen. Vastenburg: “Samenwerking is de sleutel om dit vraagstuk op te lossen.”
Zorginnovatie is lastig
Vastenburg is al heel wat jaren bezig met innovaties in de zorg, een werkgebied waar hij als onderzoeker bij industrieel ontwerpen inmiddels ruim 10 jaar actief is. Innoveren in de zorg is soms lastig, heeft hij ervaren. Zorginstellingen staan vaak onder druk, en geven daarom minder urgentie aan ehealth innovaties. Terwijl in de praktijk deze innovaties aantoonbaar leiden tot betere kwaliteit en kostenbesparingen. Het zou daarom juist beter zijn de eHealth innovaties bovenaan de agenda te zetten. Vastenburg is dus blij met initiatieven als van Menzis. Hij heeft veel gehad aan het Europese programma Active & Assisted Living (AAL), dat in Nederland door ZonMw wordt gecoördineerd.
Meer informatie
- Ga naar de website van HalloZorg
- Bekijk de projectpagina op de ZonMw-website