Inspiratie voor mijn nieuwe onderzoek: blog van assistent professor Petra Erkens

Petra Erkens is één van de deelnemers aan het verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 2.0. Zij is sinds 1 maart 2020 assistent professor bij de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWOL). Daarvoor werkte zij als docent-onderzoeker bij Zuyd Hogeschool.

Coronacrisis

'Ik zat nog midden in mijn inwerkperiode toen de coronacrisis uitbrak. Als oud-verpleegkundige, epidemioloog én docent Verpleegkunde had ik het gevoel dat ik wel iets zou kunnen betekenen. Ik heb me aangemeld als vrijwilliger en mocht kiezen tussen een plek in het ziekenhuis of in de ouderenzorg.

Vrijwilliger in de ouderenzorg

Het werd de ouderenzorg (zorgcentrum Zuyderland Glana)', vertelt ze. 'Want dit is mijn nieuwe werkgebied. Bovendien is Zuyderland een van de partnerorganisaties van de AWO-ZL én ik ken Zuyderland al goed vanuit mijn vorige baan. Ik ben hartstikke trots op mijn nieuwe werkgever dat ik deze ruimte heb gekregen. Het was best spannend, alsof ik weer stagiaire was.'

Mooie ervaring

'Omdat het 12 jaar geleden is dat ik voor het laatst als verpleegkundige heb gewerkt, voelde ik me niet bekwaam om in die rol aan de slag te gaan. Daarom ben ik ingezet als zorgassistent in ochtenddiensten van 7 tot 12 uur. In de middaguren werkte ik voor de AWO-ZL. Mijn twee kinderen van 2 en 4 mochten in deze periode naar de noodopvang, dus dat gaf mij wel de nodige rust.'

'Terugkijkend vond ik het een hele mooie ervaring. Zo heb ik bruikbare kennis opgedaan voor mijn nieuwe onderzoek over bottom-up verpleegkundig leiderschap in de ouderenzorg. Ik heb in de praktijk kunnen ervaren hoe teamdynamiek werkt en wat de invloed is van procedures op het dagelijkse werk. En ik heb gezien hoe je als verpleegkundige/verzorgende het verschil kunt maken door écht contact te maken met een cliënt. Aandacht voor de eigen regie van cliënten is hierbij ontzettend belangrijk. In deze periode werd dit om bekende redenen beperkt. Wat ik zeker weet, is dat de eigen regie van cliënten een plek verdient in verpleegkundig leiderschap. Mooi dat ik daar met mijn onderzoek op kan inspelen.'

Over Petra Erkens

Petra Erkens is sinds 1 maart 2020 assistent professor bij de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWOL). Daarvoor werkte zij als docent-onderzoeker bij Zuyd Hogeschool.

Zij is betrokken bij het ZonMw-project Nurses in the Lead: een leiderschapsprogramma voor wijkverpleegkundigen.

Op de hoogte blijven van haar activiteiten?

Volg Petra op LinkedIn.

Contact

Heb je een vraag aan Petra? Neem dan contact op via petra.erkens@maastrichtuniversity.nl.

Verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 2.0

In februari 2019 startte de 2e groep fellows met het 2-jarig verpleegkundig leiderschapsprogramma Leadership Mentoring in Nursing Research (LMNR 2.0): een leiderschapstraining gericht op gepromoveerde verpleegkundigen en postdocs die werkzaam zijn als onderzoekers. Op 26 februari 2021 vond de slotbijeenkomst Connecting the dots: notes on nursing #2030 plaats.

De ontwikkeling en uitvoering van de leiderschapstraining LMNR 1.0 werd gefinancierd vanuit het inmiddels afgeronde ZonMw-programma Tussen Weten en Doen II. De uitvoering van LMNR 2.0 is ook gefinancierd vanuit het programma Tussen Weten en Doen II, maar wordt vervolgd in het programma Verpleging en Verzorging. In 2023 start LMNR 3.0 (met financiering vanuit het programma Verpleging en Verzorging).

Colofon

Tekst: Petra Erkens
Eindredactie: ZonMw