Sessie 1: Onderzoek in crisissituatie (zaal Showroom)

Hieronder vindt u de presentaties:

Sessieleiders

Mathieu Tjoeng, voorzitter ZonMw commissie COVID-19 programma & Myrthe Naber, ZonMw.

TURN-COVID: landelijk platform voor de snelle evaluatie van nieuwe antivirale behandelingen

Hier vindt u de presentatie.

De ZonMw TURN-COVID studie is een nationale cohortstudie gericht op het gebruik van nieuwe antivirale SARS-CoV-2-middelen bij COVID-19. Het doel is om gebruik, effectiviteit, veiligheid en kosten van deze middelen in Nederland te evalueren. Daarnaast onderzoekt de studie virale kinetiek, ontstaan van nieuwe mutanten en de antistofrespons. Een landelijk platform, met deelname van 23 ziekenhuizen, biedt de mogelijkheid om toekomstige, nog niet geregistreerde COVID-19 behandelingen en nieuwe virale verwekkers van luchtwegziekten te evalueren. De focus ligt op immuungecompromitteerde patiënten, die een hoger risico op ziekenhuisopname hebben.

Het TURN-COVID consortium omvat naast academische en niet-academische ziekenhuizen, wetenschappelijke beroepsverenigingen (ziekenhuis-apotheken, oncologie, hematologie, nefrologie), Sanquin, RIVM, GGD, SWAB en patiëntenverenigingen. De eerste resultaten zijn gepubliceerd in o.a. JAMA en meer recent werd de zover bekend langste besmetting ooit met SARS-CoV-2 gerapporteerd hetgeen leidde tot veel pers berichten in binnen- en buitenland. Ook is een kosteneffectiviteits tool voor nieuwe middelen ontwikkelt. Regelmatig worden stakeholders events georganiseerd. Meer informatie: www.turncovid.nl.

Spreker

Joost Wiersinga, Universiteit van Amsterdam.

COVID-19 vaccinatie-onderzoek in transplantatie patiënten

Transplantatie-patiënten hadden een sterk verhoogde mortaliteit ten gevolge van COVID-19. Toen er eenmaal vaccins beschikbaar kwamen was het echter maar de vraag of deze ook bij deze patiëntengroep zouden werken. In de RECOVAC (niertransplantatie) en COVALENT (longtransplantatie) consortia is de werkzaamheid en veiligheid van COVID-19 vaccinatie onderzocht. Helaas bleek zowel bij nier- als longtransplantatie patiënten bleek de vaccinatie-respons aanvankelijk matig. Gelukkig leverde herhaald vaccineren wel een respons op. In deze presentatie delen wij onze ervaringen bij het opzetten en uitvoeren van dit onderzoek. Wij staan stil bij de verschillende uitdagingen die wij in dit onderzoek tegenkwamen, zowel qua organisatie, samenwerking, interpretatie en communicatie. En wat wij hieruit mogelijk kunnen leren voor toekomstige pandemische paraatheid.

Spreker

Coretta van Leer-Buter, UMCG.
Jan-Stephan Sanders, UMCG.

Virusgenetica in actie

Genetische informatie van pathogenen levert informatie over de exacte soort ziekteverwekker en over bepaalde eigenschappen. Daarnaast wordt genoomsequencing in toenemende mate gebruikt ter ondersteuning van uitbraak onderzoek. Bij de start van de pandemie werd de genetische code van SARS-CoV-2 door Chinese onderzoekers gedeeld, waarna protocollen ontwikkeld konden worden om genoom sequencing real-time in te zetten. Met ZonMw financiering werd vanaf de start van de introductie van SARS-CoV-2 in Nederland sequencing ingezet om de zich ontwikkelende pandemie te duiden.

Spreker

Marion Koopmans, Erasmus MC.

InFECT-NL: een Nederlandse samenwerking voor vroeg-klinische productontwikkeling in infectieziekten

Farmaceutische producten ter preventie en behandeling van infectieziekten zijn veruit de meest kosteneffectieve producten in de gehele publieke gezondheidszorg. Desalniettemin worden producten voor pandemische paraatheid niet ontwikkeld, omdat de terugverdientijd mogelijk te lang is. Innovatie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ook deze producten, indien noodzakelijk, op korte termijn beschikbaar kunnen zijn. Een consortium van bevlogen onderzoekers uit LUMC, Amsterdam UMC, UMC Utrecht en Radboudumc, hebben InFECT-NL opgericht. InFECT-NL beoogt het opzetten van nationale infrastructuur waar controlled human infection studies ingezet kunnen worden voor het sneller aantonen van de werkzaamheid van vaccins en geneesmiddelen tegen infectieziekten. De nationale infrastructuur zorgt voor behoud van operationele excellentie terwijl de al aanwezige kennis en expertise kan via de InFECT-NL hub en infrastructuur ontsloten wordt voor wereldwijde spelers in de markt van infectieziektenproducten. Door het aanbieden van dergelijke faciliteiten op een not-for-profit basis, beoogt InFECT-NL de markt voor nieuwe vaccins en geneesmiddelen aan te jagen.

Spreker

Meta Roestenberg, LUMC.