Overzicht gehonoreerde projecten subsidieronde Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg
In de Ronde Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk is aan 3 projecten subsidie toegekend.
- Gepast gebruik Ondansetron bij Kinderen In De huisartSenpraktijk (GO-KIDS)
Bijna alle jonge kinderen krijgen een keer buikgriep. Meestal is dit onschuldig, maar als het kind veelvuldig braakt kan dit leiden tot ernstige uitdroging. Standaardbehandeling is het geven van rehydratiezouten (ORS), maar als het kind braakt wordt dit weer uitgespuugd. Recent is aangetoond dat wanneer de huisarts deze kinderen het antibraakmiddel ondansetron geeft, dit leidt tot minder braken, vervolgzorg en kosten.
In dit project worden samen met deskundigen, zorgverleners en ouders drie implementatiestrategieën: FarmacoTherapieOverleg-module, e-learning voor zorgverleners en voorlichtingsmateriaal voor ouders ontwikkeld die zorgen voor kennisbevordering bij zorgverleners en ouders en werkafspraken tussen betrokken zorgverleners. Ondansetron kan hierdoor op de juiste manier en in de juiste dosering worden voorgeschreven aan de juiste kinderen en op de juiste manier in combinatie met ORS worden gegeven aan het kind, waardoor passende zorg op de juiste plek wordt geleverd.
Projectnummer: 1014016221004 (dec 2022)
Dit project is een vervolg op: The effect of oral ondansetron on referral rate in children aged 6 months to 6 years, attending in primary care out of hours service with acute gastro-enteritis and vomiting (projectnummer. 836031001)
Projectleider: Dr. G.A. Holtman, UMCG
Populatie: Kinderen
GGG-deelthema: Implementatie
- De-implementatie van standaard preventief vernevelen bij beademde patiënten
Patiënten die op de intensive care (IC) worden beademd, hebben vaak last van slijmophoping in de luchtwegen. Om dit probleem te verminderen, krijgen deze patiënten vaak preventief viermaal daags de medicijnen mucolytica en bronchodilatoren toegediend die dat slijm oplossen. Een recente studie bij beademde patiënten in Nederland liet zien dat een behandeling waarbij slechts op indicatie wordt verneveld niet slechter is dan een standaard preventieve behandeling. Wel werden er meer bijwerkingen gevonden in de groep die de preventieve vernevelingen kreeg, met name hartritmestoornissen en onrust.
Een behandeling waarbij slechts op indicatie wordt verneveld is een goed alternatief voor preventieve verneveling bij beademde patiënten, het is bovendien goedkoper en veiliger. Het doel van dit project is het de-implementeren van het routinematig preventief vernevelen en het op indicatie vernevelen tot de standaardbehandeling te maken in de Nederlandse IC’s. Middels verschillende activiteiten zoals communicatie, scholing, ondersteuning, monitoring en evaluatie zullen de veranderingen worden ingevoerd. Dit zal in breed netwerkverband worden uitgevoerd in samenwerking met de wetenschappelijke en beroepsverenigingen.
Het op indicatie vernevelen leidt tot vermindering van de gezondheidszorgkosten en het zal de zorg voor patiënten veiliger maken.
Projectnummer: 1014016221005 (dec 2022)
Dit project is een vervolg op: Effectiveness of routine nebulisation of mucolytic agents and bronchodilating drugs in intubated and ventilated intensive care unit patients (projectnummer: 836021016)
Projectleider: Dr. F. Paulus, Amsterdam UMC
Populatie: Volwassenen
GGG-deelthema: Implementatie
- De ontwikkeling en implementatie van een EHealth tool om de reeds bestaande kennis over genees- en zelfzorgmiddelen rondom de zwangerschap laagdrempelig beschikbaar en toegankelijk te maken voor zwangere of lacterende vrouwen en zorgverleners
Veilig geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode is van groot belang, omdat verkeerd medicijngebruik rondom de zwangerschap negatieve gevolgen kan hebben voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Doel van dit project is om te zorgen dat zwangere vrouwen én zorgverleners middels een gebruiksvriendelijke EHealth tool (mobiele app) altijd en overal toegang hebben tot de meest recente kennis en adviezen over medicijngebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.
Omdat vrouwen zelfzorgmiddelen kunnen gebruiken zonder tussenkomst van een zorgverlener is toegankelijke en betrouwbare informatievoorziening belangrijk. In de mobiele app wordt informatie over veiligheid van zelfzorgmiddelen rondom de zwangerschap laagdrempelig en overzichtelijk gepresenteerd. Voor medicatie op voorschrift zal via de app de uitgebreidere informatie van de kennisbank beschikbaar zijn. De mobiele app empowered vrouwen om zelf een goed geïnformeerde keuze te maken over het gebruik van (zelfzorg)medicatie en zal worden ontwikkeld in samenspraak met de beoogde doelgroepen.
Daarnaast zal een samenwerking worden opgezet om deze kennis beter en tijdiger in de richtlijnen op te nemen.
Projectnummer: 1014016221007 (dec 2022)
Dit project is een vervolg op: The Pregnancy Drug Register: development and implementation (projectnummer 836012001)
Projectleider: Dr. V.Y.F. Maas, Bijwerkingencentrum Lareb
Populatie: Volwassenen
GGG-deelthema: Implementatie